Nieuws op Aruba

Meer Colombianen dan Venezolanen komen Aruba ongezien binnen

ORANJESTAD – Op Aruba komt een toenemend aantal Colombianen het land binnen zonder papieren. Volgens nieuwssite 24ora.com overstijgen de aantallen die van het aantal Venezolanen dat op dezelfde manier Aruba binnenkomt. 

Ondanks intensieve controles, waarbij ook K9-honden worden ingezet, lukt het een onbekend, maar volgens de nieuwssite groot aantal binnen te komen. Dat gebeurt niet alleen via het water, maar ook via reguliere vluchten op Oranjestad, als toerist. 

Dagelijks worden passagiers aan boord van Avianca-vluchten uit Colombia uit de rij gehaald en hebben geen toeristenprofiel. Zij keren met hetzelfde toestel weer huiswaarts.

Officiële cijfers zijn nog niet beschikbaar, maar volgens bronnen binnen de vreemdelingenketen is het aantal mensen dat de kustwacht deporteert naar de politie, de kustwacht zelf en anderen veel minder dan het aantal personen dat door de immigratieambtenaren van Aruba wordt geweigerd bij commerciële vluchten op de luchthaven.

Iedere dag

In tegenstelling tot de kust, waar boten af en toe aankomen, landt Avianca dagelijks op de luchthaven, soms zelfs twee keer per dag, met een groot aantal passagiers aan boord. 

De meerderheid hiervan zijn Colombianen en geen Venezolanen. Die hebben tegenwoordig een visum nodig om Aruba binnen te komen. Naar schatting worden er een tiental mensen elke vlucht teruggestuurd. Gaan ze wel door dan is de kans aanwezig dat ze Aruba niet meer verlaten, maar illegaal aan het werk gaan.

Wat opvallend is, volgens 24ora.com is dat veel van deze Colombianen, naar schatting 300 per maand, vaste ‘klanten’ zijn bij de immigratiedienst, omdat ze de volgende dag opnieuw hun geluk beproeven met dezelfde vlucht. 

Deel dit artikel