Aruba

OM Aruba vraagt alle documenten op van bekentenis Joran van der Sloot

ORANJESTAD – Het Openbaar Ministerie van Aruba heeft vandaag middels een rechtshulpverzoek aan de US Department of Justice alle documentatie, verhoortranscripten en alle andere documenten die gerelateerd zijn aan de zaak Joran van der Sloot opgevraagd.

Mede op basis van deze informatie en na grondige analyse neemt het OM een beslissing over eventuele vervolgstappen.

Joran van der Sloot (36) bekende afgelopen week dat hij de Amerikaanse tiener Natalee Holloway op Aruba in 2005 heeft vermoord. Hij deed die bekentenis in ruil voor strafvermindering in een afpersingszaak, waarvoor hij in de Verenigde Staten terecht stond.

Holloway verdween in 2005 op Aruba, nadat zij met Van der Sloot en twee andere mannen uit een nachtclub was vertrokken. Aangenomen is dat ze dood is, maar haar lichaam is nooit teruggevonden.

De kans dat Aruba Joran van der Sloot zal berechten op basis van zijn laatste bekentenis, is klein. Hij heeft vaker bekend en telkens bleek zo’n bekentenis niet ondersteund te worden door bewijs. Ook nu is dat de vraag en zal een besluit om hem te dagvaarden voor moord (met voorbedachten rade) afhangen van de details die de Amerikaanse justitie kan geven.

Maar ook als er voldoende bewijsmateriaal is, zal er van vervolging mogelijk geen sprake kunnen zijn. Joran was minderjarig (17) toen hij Holloway vermoordde en daardoor is zijn zaak inmiddels verjaard. Wel kan justitie eventueel beslissen om hem te berechten onder het volwassenenrecht. In het geval van doodslag (zonder plan vooraf) is de zaak sowieso verjaard.

OM zei gisteren dat de zaak Holloway nog steeds open is.

Deel dit artikel