Nieuws op Aruba

OM-deal Aruba legt omkoping door ex-minister bloot

ORANJESTAD – In het onderzoek naar de zaak Flamingo, waarbij ex-minister Otmar Oduber de hoofdverdachte is, heeft het Openbaar Ministerie een deal gesloten met verdachte Hans J.P. Geerman. 

Geerman wordt ervan verdacht het land Aruba te hebben opgelicht en actieve omkoping van de minister van ruimtelijke ontwikkeling, infrastructuur en milieu in de periode van 1 april 2019 tot en met 30 maart 2021.

Geerman, die in het onderzoek is aangemerkt als een zogenoemde spookambtenaar, zou door ex-minister Oduber zijn benoemd als medewerker bedrijfsvoering. 

Salaris

Maar uit het onderzoek blijkt dat Geerman geen werkzaamheden hoefde te verrichten voor het ministerie. In plaats daarvan zou hij promotie hebben gemaakt voor de minister op de radio als presentator van het programma “Noticiero Dinamico” op Radio Top 95 FM. Voor deze promotie zou Geerman een salaris van het Land Aruba hebben ontvangen.

Het openbaar ministerie meent dat Geerman zich hiermee schuldig heeft gemaakt aan oplichting en omkoping. Als onderdeel van de transactieovereenkomst heeft Geerman ingestemd met het betalen van een bedrag van ruim 125.000 florin. 

Dit bedrag bestaat uit een geldboete van Afl. 5000,- en de terugbetaling van het volledige bedrag dat Geerman ten onrechte van het land Aruba heeft ontvangen, zo’n 120.000 florin.

Het openbaar ministerie ziet deze transactie als een passende afdoening voor Geerman, gezien alle feiten en omstandigheden en het feit dat er geen slachtoffers of benadeelden zijn wiens belangen zouden worden geschaad bij het aangaan van deze transactie. 

Het openbaar ministerie benadrukt dat deze transactie geen invloed heeft op het verloop van de strafrechtelijke procedure tegen de andere verdachten in de zaak Flamingo. Mocht Geerman zich niet houden aan de overeengekomen voorwaarden, dan zal hij alsnog worden gedagvaard.

Deel dit artikel