Nieuws op Aruba

21 nieuwe digitale boeken in Papiamento

ORANJESTAD – Het Taalproject van de Directie Onderwijs in Aruba heeft 21 nieuwe digitale kinderboeken in Papiamento gelanceerd op twee websites: www.papiamento.aw en www.ea.aw.

Deze boeken zijn ook beschikbaar op het digitale platform Storyweaver, waar verhalen in meer dan 100 verschillende talen online gelezen kunnen worden.

De vertaling van deze digitale boeken is wederom een initiatief van het Taalproject in het Onderwijs, dat al eerder zestig digitale vertalingen heeft uitgebracht. In totaal heeft het project nu 81 digitale Storyweaver-boeken in Papiamento gepubliceerd. 

Ze zijn gericht op kinderen van de kleuterschool en basisschool leeftijd. De boeken bevatten diverse verhalen, zoals over een beer die van kleuren houdt, een jong meisje dat ballet leert dansen, een gorilla’s verjaardagsfeest en nog veel meer!

Het doel van deze publicaties is het bevorderen van leesvaardigheid en taalontwikkeling in Papiamento bij kinderen, de moedertaal van de meeste kinderen in Aruba en de tweede taal voor degenen die thuis een andere taal spreken.

Bovendien heeft het Taalproject de meeste eerder uitgegeven boeken van de Directie van Onderwijs gedigitaliseerd. Momenteel zijn er 220 digitale boeken beschikbaar op www.papiamento.aw

Deze collectie is bedoeld voor verschillende leeftijdsgroepen, waaronder zowel jongere kinderen als tieners, en bevat zowel literaire als informatieve boeken, vertaalde werken en originele stukken van diverse lokale schrijvers.

Op www.papiamento.aw zijn de boeken gesorteerd op leeftijd, met categorieën voor zowel kinderen als tieners. Deze categorisatie dient als een richtlijn, en kinderen, ouders, docenten of tieners kunnen zelf bepalen welke categorie het best past bij de desbetreffende lezer.

Deel dit artikel