Nieuws op Aruba

Centrale Bank: Toerisme Aruba blijft groeien

ORANJESTAD – Aruba’s economie zet de opwaartse trend voort, aangejaagd door een sterke toeristische sector die dit jaar met ruim vijftien procent is gegroeid. Dit blijkt uit de meest recente State of the Economy-rapportage van de Centrale Bank van Aruba, BCA, over het tweede kwartaal van 2023.

Hoewel de groei in het tweede kwartaal wat afzwakte van ruim 31 procent in het tweede kwartaal naar iets meer dan drie procent, blijven de vooruitzichten voor de sector en de algehele economie positief. 

De hotelbezetting is gestegen van 71 procent naar bijna tachtig procent en de gemiddelde kamerprijs is met vijftien procent omhooggegaan, wat wijst op een gezonde vraag en hogere inkomsten voor het eiland.

“De toeristische sector blijft de ruggengraat van onze economie en deze groeicijfers bevestigen dat,” zegt een woordvoerder van de BCA. “De toename van de kameropbrengst met bijna dertig procent is een sterk signaal dat Aruba als bestemming in trek blijft.”

Ook de binnenlandse economische indicatoren tonen verbetering. De belastinginkomsten zijn gestegen door meer consumptie en een toename in de Belasting op Bedrijfsomzetten die begin dit jaar met een procent is verhoogd. Bovendien is het aantal werkrelaties met vijf procent toegenomen, wat duidt op een versterking van de arbeidsmarkt.

Uitdagingen

Toch zijn er uitdagingen. Ondanks dat het investeringsklimaat is verbeterd, zijn er minder bedrijven die aangeven te willen investeren in de komende twaalf maanden. De inflatie is weliswaar gedaald sinds een piek in april, maar de kosten voor wonen, transport en eten blijven druk uitoefenen op de prijzen.

De buitenlandse valuta-uitstroom, voornamelijk door schuldherfinanciering, heeft geleid tot een netto verlies, maar dit werd gedeeltelijk gecompenseerd door de toename in toeristische inkomsten. De overheidsschuld is licht afgenomen en staat nu op bijna 5,6 miljard Arubaanse florin.

De Centrale Bank benadrukt dat de overheid een positieve kaspositie heeft en dat de overheidsinkomsten hoger liggen dan in de eerste helft van 2019, voor de pandemie.

“Deze cijfers zijn hoopgevend en tonen de veerkracht van Aruba’s economie”, voegt de BCA-woordvoerder eraan toe. “Maar we blijven voorzichtig en gericht op het versterken van onze economische fundamenten.”

Deel dit artikel