Nieuws op Aruba

Embassy Suites Aruba gaat in beroep tegen rechterlijk verbod op bouw strand

Foto - 24ora

ORANJESTAD – Embassy Suites gaat in beroep tegen de beslissing van de rechtbank om de aanleg van een strand voor het hotel te verbieden. Eerder had de rechtbank geoordeeld dat de constructie van het strand in strijd is met het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan met Voorschriften, omdat het gebied is bestemd voor een maritiem park met andere vereisten en regels. 

De rechtbank oordeelt nu dat de minister ten onrechte de bouwvergunning had verleend en beveelt de regering deze nu in te trekken, een overwinning voor de stichting Aruba Birdlife Conservation die bezwaar had gemaakt tegen de bouw.

Deze organisatie profiteert van een eerdere koerswijziging van het Gerecht, waarbij een minister vroeger werd opgedragen opnieuw te beslissen met inachtneming van de uitspraak van het Gerecht. Deze omweg hoeft niet meer.

Bouwstop

De beslissing van het Gerecht nu komt na protesten van Aruba Birdlife Conservation en nadat Natura Development, het bedrijf achter Embassy Suites, al begonnen was met de bouw van het strand in juni van dit jaar. Het werk werd stopgezet na een gerechtelijk bevel. 

Natura had aangegeven dat het hotel mogelijk financiële schade zou lijden zonder het strand, aangezien het internationaal werd gepromoot als een hotel met strand. Ze sloten niet uit dat ze Aruba zouden kunnen aanklagen voor geleden schade door het stopzetten van de bouw.

Afgewezen

De rechtbank heeft het verzoek van Natura om een aanlegvergunning afgewezen, waarbij ze concludeerde dat de bouw van het strand en de golfbrekers (jetties) in strijd is met de regels van het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan met Voorschriften

Die biedt geen mogelijkheid om het bestemmingsplan van een marinezone aan te passen voor een strand, noch voor een vrijstelling om een strand te bouwen in een marinezone.

Deel dit artikel