Aruba

Inclusiemars benadrukt eenheid en verdeeldheid Aruba rond homorechten

Foto: 24ora.com

ORANJESTAD – Afgelopen weekend stond Oranjestad in het teken van inclusiviteit en diversiteit. De stichting Orguyo hield zaterdag een mars voor LGBT-steun langs de Caya Libertador Betico Croes, als reactie op de protesten van religieuze groepen tegen het homohuwelijk de dag ervoor.

De mars, die begon bij Plaza Nikki Habibe en eindigde bij Plaza Daniel Leo, trok een groot aantal deelnemers die hun steun toonden aan de LGBT-gemeenschap en het recht op het homohuwelijk in Aruba.

De diversiteitsmars, georganiseerd door de stichting Orguyo, manifesteerde zich als een kleurrijke stoet waarbij de Arubaanse vlag en de regenboogvlag zij aan zij werden gedragen. De opkomst was aanzienlijk, met burgers die een boodschap van pro-inclusiviteit verkondigden.

Onder de deelnemers bevonden zich prominente figuren zoals Miguel Mansur, de leider van Accion 21, minister Geoffrey Wever, directeur van ImSan, voormalig parlementslid Desiree Croes, en verscheidene invloedrijke personen uit de gemeenschap.

Deze marsen illustreren de huidige sociale dynamiek op Aruba, waarbij de ene groep opkomt voor traditionele gezinswaarden en de andere groep strijdt voor bredere maatschappelijke acceptatie en gelijke rechten voor LGBT-personen.

Deze gebeurtenissen vinden plaats tegen de achtergrond van een slepende juridische strijd tussen stichting Orguyo en de Arubaanse regering over het homohuwelijk. Na een nederlaag in hoger beroep, is de regering van Aruba in cassatie gegaan.

De mondelinge behandeling van de cassatiezaak vindt plaats op 10 november, waarbij de advocaten van Aruba (en ook Curaçao) hun pleidooien houden. De livestream van de zitting is te volgen op de website van de Hoge Raad, vanaf 08.30 uur Caribische tijd.

De inzet van de stichting Orguyo om naar Nederland te reizen voor de voortzetting van hun juridische strijd, benadrukt hun toewijding aan de zaak en de wens om een integraal onderdeel te zijn van de Arubaanse gemeenschap. Het weekend liet zien dat, ondanks de verdeeldheid, er ook een sterke wil tot eenheid en acceptatie bestaat op het eiland.

Deel dit artikel