Nieuws op Aruba

Aruba en Suriname niet naar basketbal-hoofdtoernooi AmeriCup

ORANJESTAD – Het is zowel Aruba als Suriname niet gelukt zich te plaatsen voor het basketbal-hoofdtoernooi van de AmeriCup in Puerto Rico. Beide landen, die elkaar toevallig troffen in een kwalificatiepoule, moesten in Haïti hun meerdere erkennen. Dat meldt Basketball.nl.

Die sprak eerder met trainer Christopher Eubanks over het toernooi. Hij hoopte logischerwijs op plaatsing en zag niet echt een obstakel in het feit dat hij en zijn teamgenoten niet samen konden trainen.

Tegen Suriname (16-11 verlies) miste het Arubaanse team toch wat chemie. Elf punten scoren in een verliespartij is, als je in een poule van drie speelt, haast automatisch funest. Dat het tegen Haïti (20-15 verlies) aanvallend iets beter ging, is slechts voor de troost en statistieken. 

Christopher Eubanks: “Ik vind dat het goed ging. We hebben een paar andere teams gesproken en die jongens trainen en spelen al jaren samen in verschillende toernooien. Dit was onze eerste, met deze groep, dus het kan en gaat sowieso beter worden. Het spel is toch anders dan 5 tegen 5, en tijdens zo’n toernooi leren we daar de lessen over.”

De toekomst van 3×3 basketbal ziet er volgens hem goed uit. “We zullen (bij een volgend toernooi) meer voorbereid zijn. Dat is een kwestie van méér toernooien spelen, méér ervaring opdoen en méér ervaring met elkaar hebben. Dat er in Aruba méér 3×3 toernooien komen helpt dan natuurlijk enorm.”

Suriname

Door de winst op Aruba had Suriname een goede uitgangspositie om zich te plaatsen voor de echte cup. Maar helaas: ook zij waren uiteindelijk te licht voor Haïti. Suriname verloor in een do-or-die met 21-17 van Haïti, dat nu tegen de Dominicaanse Republiek en gastland Puerto Rico uit mag komen.

Deel dit artikel