Nieuws op Aruba

Dolfijn strandt op Eagle Beach door waterscooters

ORANJESTAD – De Aruba Marine Mammal Foundation (AMMF) heeft recentelijk gereageerd op een stranding van een jonge pantropische gevlekte dolfijn (Stenella attenuata) op Eagle Beach, Aruba. Het incident werd veroorzaakt door verstoring van waterscooters, waardoor het dier uiteindelijk strandde. Bezorgde toeristen en een jetski-verhuurbedrijf waarschuwden de autoriteiten.

Het reddingsteam van het Aruba Stranding Network (ASN) kwam ter plaatse en nam de zorg voor de dolfijn op zich. Het dier was 1,7 meter lang, vertoonde zowel verse als oude littekens, en leek over het algemeen in goede conditie te zijn, hoewel het tekenen van vermoeidheid vertoonde. Na een rustperiode herstelde de dolfijn en kon het dier voor zonsondergang weer zelfstandig zwemmen.

Het rapport geeft aan dat sommige van de verse wonden mogelijk zijn veroorzaakt door de stranding zelf, terwijl andere littekens lijken te komen van interacties met andere dolfijnen of verwondingen door boten of visnetten. Interessant is dat op de dag voor de stranding twee Venezolaanse longline vissersboten door de Arubaanse kustwacht werden onderschept, wat wijst op de aanwezigheid van illegale vispraktijken die schadelijk kunnen zijn voor dolfijnen.

De AMMF benadrukt het belang van het beschermen van dolfijnen, vooral wanneer ze zwak en kwetsbaar zijn, zoals tijdens verwondingen, vermoeidheid of geboorte. Dolfijnen zijn luchtademende zoogdieren die naar ondiep en rustig water trekken wanneer ze in nood zijn. Het is belangrijk om ze niet te storen en hun herstelruimte te respecteren. Het stuk geeft gedetailleerde instructies over wat te doen en wat te vermijden bij het tegenkomen van een gestrande dolfijn, en benadrukt het belang van het bellen van de ASN voor assistentie.

De pantropische gevlekte dolfijn wordt gekenmerkt door zijn tweedelige kleurpatroon en leeft in grote groepen. Ze voeden zich met kleine epipelagische vissen, inktvissen en schaaldieren, en zijn bekend om hun acrobatische vaardigheden.

In Aruba zijn alle dolfijn- en walvissoorten beschermd onder nationale wetgeving, die het opzettelijk doden, vangen, verwonden of storen van deze dieren verbiedt.

Deel dit artikel