Aruba

Koning roept op tegenstellingen te overbruggen: ‘Er is geen tweede Nederland’

© RVD – Martijn Beekman

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander heeft in zijn kersttoespraak de nadruk gelegd op het overbruggen van tegenstellingen. Hij haalde hiervoor de oorlog in Israël en Gaza meerdere keren aan. “Waar ooit de kribbe stond en de engelen zongen, staan mensen nu fel tegenover elkaar. Er zijn diepe wonden geslagen en vrede en verzoening lijken verder weg dan ooit”, begon de koning zijn toespraak.

Hij ziet die spanningen ook in Nederland. “Geen dijkverhoging die ons daar tegen kan beschermen. Veel mensen voelen zich bang.”

Toch horen die tegenstellingen erbij, stelt de koning. Maar de manier waarop we ermee omgaan is allesbepalend, benadrukte hij.

Daarbij onderstreepte hij het belang van de democratische rechtsorde. “Die geeft ons houvast en zekerheid. Discriminatie in welke vorm dan ook is uit den boze.”

© RVD – Martijn Beekman

Afrekencultuur

In zijn toespraak hekelde de koning een harde afrekencultuur, die volgens hem onze leefwereld onherbergzaam maakt en het vinden van oplossingen bemoeilijkt. “Als we onze energie nu eens zouden besteden aan het vinden van oplossingen, komen we veel verder.”

Hij noemde kerst “bij uitstek het een moment om eens in de spiegel te kijken” en riep op om “terughoudend te zijn in het doorduwen van het eigen gelijk en in plaats daarvan een ander ruimte te gunnen”.

Volgens de koning is het kerstfeest dan ook een goed moment om een nieuwe start te maken. “Niet elkaar voortdurend streng de maat nemen als mensen. Maar de menselijke maat omarmen, met begrip voor persoonlijke twijfels, zorgen en tekortkomen.”

“Er is geen tweede Nederland. Wij vormen dit land samen. En het is nog steeds een van de allerbeste plekken op de wereld.”

Persoonlijk

Dit jaar zat er ook een persoonlijke toevoeging in zijn toespraak. Hij wees erop dat fouten maken menselijk is, en dat het in de luchtvaart gebruikelijk is om fouten met elkaar te delen.

“Wij piloten melden incidenten en misverstanden uit de praktijk die vervolgens worden verwerkt in trainingen en oplossingen vinden”, zei de koning. “Ik heb daar regelmatig plezier van gehad.” Willem-Alexander is zelf piloot en vliegt wel eens voor KLM.

Het was de elfde kersttoespraak van koning Willem-Alexander. Dit jaar werd de toespraak, die een paar dagen geleden is opgenomen, gehouden in de Witte Eetzaal op Paleis Huis ten Bosch. Die keuze is opvallend: voormalig koningin Beatrix hield ook altijd haar kerstredes vanuit die ruimte.

Bekijk hier de hele toespraak van de koning:

De kersttoespraak van koning Willem-Alexander is hier terug te lezen.

Deel dit artikel