Aruba

Eerste grote blackout van 2024 in Aruba

ORANJESTAD – Aruba heeft te maken gehad met de eerste grote blackout van 2024. De stroomstoring, die in verschillende wijken begon, escaleerde tot een volledige blackout. Volgens Elmar is de primaire oorzaak een onderbreking in de productie van de stroomvoorziening bij Web.

De technici van Elmar waren in afwachting van een oplossing van Web en stonden standby om de stroomvoorziening in de getroffen gebieden te herstellen. De eerste gebieden die naar verwachting weer stroom kregen waren Balashi, Barcadera, Bucuti en omliggende wijken.

Twee entiteiten

Op Aruba zijn zowel Elmar als Web twee belangrijke entiteiten in de energievoorziening, maar ze hebben verschillende rollen en verantwoordelijkheden.

Web, het water- en energiebedrijf is verantwoordelijk voor de productie van drinkwater en elektriciteit op het eiland. Dit bedrijf zorgt voor de opwekking van energie en de desalinatie van zeewater om drinkwater te produceren.

Elmar, de elektriciteits-maatschappij daarentegen is verantwoordelijk voor de distributie en levering van elektriciteit. Nadat de elektriciteit is opgewekt door Web, neemt Elmar de taak op zich om deze stroom naar huizen en bedrijven te distribueren. ELMAR beheert dus het elektriciteitsnetwerk.

Bevestigd

Zowel Web als Elmar hebben bevestigd dat het om een blackout ging, de laatste was op 27 januari 2023. Web rapporteerde dat er rond 7:00 uur een storing optrad in een motor in de RECIP-plant, wat leidde tot een kettingreactie en uiteindelijk tot een volledige blackout.

Het was aanvankelijk onduidelijk hoe lang het zou duren om de stroomvoorziening te herstellen. Om 8:20 uur werd gemeld dat Web het probleem had verholpen en samen met Elmar begon met het herstellen van de stroomvoorziening.

Deze blackout onderstreept de kwetsbaarheid van de stroominfrastructuur op Aruba en het belang van snelle en effectieve responsmechanismen om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen of te minimaliseren.

Deel dit artikel