Aruba

Impasse tussen Arubaanse huisartsen en zorgverzekeraar AZV

ORANJESTAD – In Oranjestad is een patstelling ontstaan tussen huisartsen en de Algemene Ziektekostenverzekering AZV over de nieuwe arbeidsovereenkomst. Dit werd bevestigd door de voorzitter van de Huisartsenvereniging HAVA, drs. Joaquin van Trigt, in het programma Noticiacla LIVE.

Volgens Van Trigt is er sprake van een impasse, waarbij de meest recente informatie aangeeft dat HAVA het laatste voorstel van AZV voor de nieuwe arbeidsovereenkomst heeft afgewezen. De huisartsen vinden dat hun situatie een specifieke salarisverhoging vereist, maar AZV is niet bereid hieraan tegemoet te komen. “We hebben onze zaak met cijfers onderbouwd en gepresenteerd om de werkelijke situatie aan te tonen,” zei Van Trigt.

Hij blijft echter hoopvol dat deze heikele kwestie opgelost kan worden en dat beide partijen elkaar kunnen vinden. Een van de mogelijke oplossingen, hoewel op afstand, kan zijn dat AZV concrete afspraken maakt over een loonsverhoging tegen 2025, iets wat AZV momenteel onmogelijk acht.

Van Trigt wees ook op financiële uitdagingen, waaronder de druk van Nederland, die eist dat er gesneden wordt in de medische uitgaven van AZV. Deze situatie legt een extra laag van complexiteit op aan de onderhandelingen.

De impasse tussen de huisartsen en de AZV benadrukt de moeilijke balans tussen de behoeften van zorgverleners en de financiële realiteit van de gezondheidszorg op het eiland, vooral in het licht van de externe druk om kosten te besparen.

Deel dit artikel