Aruba

Record aantal toeristen vorig jaar naar Aruba

ORANJESTAD – Aruba heeft een uitzonderlijk jaar achter de rug, met een recordaantal van meer dan 1,24 miljoen verblijvende toeristen in 2023. Deze indrukwekkende groei van ruim elf procent ten opzichte van het laatste pre-coronajaar, 2019, markeert een significante opleving voor het eiland.

De Amerikaanse markt spant de kroon met een groei van 13,3 procent ten opzichte van 2019. In 2023 gaven toeristen niet alleen meer uit, maar verlengden ze ook hun verblijf op het eiland, wat wijst op een toegenomen aantrekkingskracht van Aruba als vakantiebestemming, aldus het toeristembureau.

Opmerkelijk is ook de toename van het cruisetoerisme, met 817.670 cruisetoeristen in 2023 tegenover 610.474 in 2022. Deze stijging onderstreept volgens de autoriteiten het groeiende belang van Aruba als cruisebestemming in de regio.

Naast de bloei in toerisme, tekende ook de luchthaven van Oranjestad vorige week voor een record. In 2023 steeg het passagiersverkeer met dertien procent in vergelijking met 2022, een herstel van acht procent ten opzichte van 2019. Met bijna 1,4 miljoen vertrekkende passagiers, positioneert de luchthaven zich als regionale leider in de luchtvaartindustrie.

De verdeling van de passagiers in 2023 laat zien dat 72 procent naar de Verenigde Staten vertrok, gevolgd door 14 procent naar Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, zes procent naar Europa, vier procent naar Canada en vier procent naar de Nederlandse Caribische eilanden.

De Canadese markt kende een indrukwekkende groei van 82 procent, gevolgd door Latijns-Amerika en het Caribisch gebied met 51 procent, en de Nederlandse Caribische eilanden met veertien procent. De groei uit de Verenigde Staten bleef solide met negen procent. Echter, het aantal Europese passagiers daalde met achttien procent vergeleken met het voorgaande jaar.

Ook Curaçao heeft reden tot vieren, met een recordaantal van bijna 520.000 toeristen in 2023, een historische mijlpaal voor het eiland. Deze cijfers onderstrepen de algehele groei van toerisme in de regio, wat een bemoedigend teken is voor de economieën van deze eilanden.

Deel dit artikel