Nieuws op Aruba

Sterke groei in vakantiehuur zoals Airbnb’s op Aruba

ORANJESTAD – Het Arubaanse bureau voor Toerisme heeft onlangs een studie voltooid om de inventaris van ‘Short-Term Vacation Rentals’, algemeen bekend als Airbnb’s, in Aruba te actualiseren. Volgens de resultaten beschikt Aruba nu over bijna vierduizend van dat soort vakantieverblijven.

De bijgewerkte inventaris omvat een lijst van bestaande en in aanbouw zijnde condominiums, en niet-hotelaccommodaties die beschikbaar zijn voor toeristen die kort verblijven op Aruba. De studie, gebaseerd op gegevens van Transparent en aanvullend onderzoek door MGM Source, onthult deze bevindingen.

De zogenaamde STVR-eenheden accommoderen samen ruim zeventienduizend vakantiegangers. De eenheden zijn verdeeld over verschillende categorieën. De categorie ‘vakantiehuizen’ omvat bijna zevenhonderd eenheden met een capaciteit voor bijna vijfduizend mensen. 

De categorie ‘villas’ telt bijna honderd eenheden voor ruim duizend vakantiegangers. In de categorie ‘appartementen in complexen’ zijn er bijna negenhonderd eenheden, geschikt voor bijna drieduizend mensen. De categorie ‘appartementen & gastenhuizen’ omvat bijna vijfhonderd eenheden voor ruim dertienhonderd mensen. 

In de categorie ‘overig’, die alle accommodaties omvat die niet onder de genoemde categorieën vallen, zijn er ruim 250 eenheden voor bijna achthonderd mensen. Tot slot zijn er in de categorie ‘condominiums’, die deel uitmaken van een ‘Rental Pool Program’, ruim dertienhonderd eenheden met een capaciteit voor meer dan zesduizend mensen.

Als we de condominiums die momenteel in aanbouw zijn meerekenen, komt het totale aantal STVR-eenheden op bijna 4.500. Voor wat betreft de categorie ‘condominiums’, zijn er volgens informatie van MGM Source, die de studie voor het Bureau voor Toerisme heeft uitgevoerd, ruim zevenhonderd eenheden in aanbouw.

61 procent van de actieve korte termijn vakantiehuur gelegen is in de regio Noord/Tanki Leendert, 27 procent in Oranjestad, vier procent in Savaneta, ruim twee procent in Santa Cruz, twee procent in Paradera en bijna twee procent in San Nicolaas.

De bijgewerkte inventaris van de STVR wordt door de toerismeorganisatie van Aruba gebruikt om nieuwe scenario’s voor het eiland te formuleren, met aandacht voor zowel de voordelen van ontwikkeling als de kosten en uitdagingen, zoals afvalproductie en sociale kosten. 

Deze informatie wordt ook gedeeld met het Departement van Belastingen om de belastinginning te verbeteren. 

Deel dit artikel