Aruba

Aruba verhoogt alarmfase wegens olieramp in Trinidad

Oliespill op Bonaire | Foto: Hans Hofstra

ORANJESTAD – Na recente bevestigingen van olievlekken op de kusten van Bonaire als gevolg van een olieramp in Trinidad en Tobago, heeft Aruba de alarmfase opgeschaald naar oranje. Dit besluit plaatst het eiland in een verhoogde staat van paraatheid om adequaat te kunnen reageren op mogelijke incidenten die voortvloeien uit deze milieucrisis.

Sinds 12 februari 2024 houdt Aruba de situatie rondom het olielek nauwlettend in de gaten. De initiële fase was geel, wat duidde op een periode van observatie. De overgang naar de oranje fase is een directe reactie op de ontdekking van vervuiling op de nabijgelegen eilanden, wat wijst op een verhoogd risico voor Aruba.

In de oranje fase zal er regelmatig gecontroleerd worden langs de Arubaanse kusten om eventuele olievlekken vroegtijdig te identificeren. Specifieke aandacht gaat uit naar gebieden die populair zijn bij bezoekers en locaties die van cruciaal belang zijn voor het broedproces van zeeschildpadden. Directe schoonmaakacties zullen worden ondernomen op plaatsen waar de vervuiling een directe bedreiging vormt voor het milieu of de volksgezondheid.

Het Crisis Management Office (CMO) van Aruba benadrukt het belang van gemeenschappelijke waakzaamheid en roept het publiek op om eventuele waarnemingen van olievervuiling te melden. Deze kunnen doorgegeven worden via verschillende communicatiekanalen van het CMO. Het is van belang te herinneren dat de situatie in Trinidad aan de basis ligt van deze preventieve maatregelen op Aruba, waarbij de veiligheid van de eilandbewoners en het milieu vooropstaat.

Deel dit artikel