Nieuws op Aruba

Arubaanse Kyra Hoevertsz imponeert met 7e plek op WK Solo Synchroonzwemmen in Doha

ORANJESTAD – Kyra Hoevertsz, afkomstig van Aruba, heeft afgelopen vrijdag een indrukwekkende prestatie neergezet door op de zevende plaats te eindigen bij het Wereldkampioenschap solo technisch synchroonzwemmen in Doha. 

Dit resultaat is niet alleen een persoonlijke overwinning voor Hoevertsz, maar ook een moment van trots voor Aruba. Ze wist zelfs voor de Nederlandse synchroonzwemster Marloes Steenbeek te eindigen, die tiende werd.

Op jonge leeftijd, 14 jaar, vertrok Kyra naar de Verenigde Staten om haar passie voor synchroonzwemmen na te jagen. Daar zwom ze jarenlang met top club- en universiteitsteams en won ze vele titels. 

Tijdens de Centraal Amerikaanse en Caribische Spelen (CAC) vorig jaar, sleepte ze maar liefst zeven medailles in de wacht in verschillende disciplines: solo, duet en team synchroonzwemmen, wat op zich al een indrukwekkende prestatie was.

Duo

Naast haar solo-carrière vormt Kyra een duo met Mikayla Morales, eveneens uit Aruba en dochter van Yvette Thuis. Samen vertegenwoordigen ze Aruba onder de Olympische vlag. Kyra, 25 jaar oud, en Mikayla, 17 jaar oud, hebben in de loop der jaren getraind onder coaches uit diverse landen zoals de Verenigde Staten, Canada, Japan en Oekraïne.

Ter voorbereiding op dit WK hebben ze recentelijk in Californië getraind met een Chinese coach, die hen ook in Qatar begeleidde. In de duocompetitie behaalden zij een 15e plaats uit 42 duetten, hun beste resultaat ooit, wat voor beide zwemsters een enorme voldoening geeft.

Kyra en Mikayla zetten nu hun zinnen op een Olympisch ticket voor Parijs, hopend om hun succes voort te zetten op het grootste sportpodium ter wereld.

Familie

Kyra is geboren in een familie met een rijke synchroonzwemgeschiedenis. Haar moeder, Esther Croes, nam samen met Nicole Hoevertsz, ook een Arubaanse Olympische synchroonzwemster, deel aan de Olympische Spelen in Los Angeles in 1984, eveneens onder de Arubaanse vlag.

Nicole Hoevertsz heeft inmiddels een vooraanstaande positie bereikt als vicepresident van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), wat de invloedrijke rol van de familie Hoevertsz in de wereld van synchroonzwemmen en daarbuiten benadrukt.

Deel dit artikel