Nieuws op Aruba

Besaril niet verrast door arrestatie in Arubaanse zaak Tulipan

Foto 24Ora

ORANJESTAD – Voormalig gevolmachtigd minister Guillfred Besaril van de MEP-partij is gearresteerd als hoofdverdachte in de zogenaamde Tulipan-zaak, maar was niet verrast door zijn aanhouding. 

Na een volledige dag doorgebracht te hebben bij de Landsrecherche Aruba, werden direct bij zijn aankomst de handboeien omgedaan. Ondanks de uitnodiging voor een ogenschijnlijk onschuldig kopje thee, meldt 24ora.com. Zijn advocaat, mr. Doris Canwood, werd onmiddellijk ingelicht.

De aanhouding, die volgde op de eerdere arrestatie van de waarnemend directeur van Arubahuis, Glenn Ling, was volgens Canwood een verwachte ontwikkeling, zowel voor hem als voor zijn cliënt. Besaril, die zich mentaal al had voorbereid op zijn arrestatie, werkt volledig mee met de justitiële autoriteiten en beantwoordt alle vragen.

De advocaat benadrukt dat er geen sprake is van een deal met de officier van justitie. Besaril blijft achter zijn waarheid staan en wordt de komende twee dagen vastgehouden, met de mogelijkheid tot verlenging van zijn detentie.

Politieagent

Guillfred Besaril, van oorsprong politieagent en later actief in de vakbondswereld, trad in 2013 toe tot de politieke arena via de MEP-lijst en heeft sindsdien verschillende keren een zetel in het parlement weten te bemachtigen. Zijn benoeming tot Gevolmachtigde Minister van Aruba in Den Haag werd in 2017 bekrachtigd door de ministerraad.

De Tulipan-zaak, waarin Besaril nu centraal staat, draait om vermeend misbruik van fondsen van het land Aruba voor persoonlijk gewin gedurende zijn periode als Gevolmachtigde Minister. Het onderzoek richt zich op onregelmatigheden bij het Arubahuis in de periode van 2018 tot 2021.

Deel dit artikel