Nieuws op Aruba

Europese Unie: Aruba voldoet aan transparante belastingheffing

BRUSSEL – Aruba heeft zich positief onderscheiden door te voldoen aan ‘alle lopende verplichtingen’ met betrekking tot de automatische uitwisseling van gestandaardiseerde financiële gegevens voor belastingdoeleinden, zo bevestigt een recent persbericht van de Raad van de Europese Unie. Deze erkenning onderstreept de effectieve samenwerking van Aruba met de internationale gemeenschap op het gebied van transparante belastingheffing.

De Europese Unie, die twee keer per jaar de lijst van niet-coöperatieve jurisdicties voor belastingdoeleinden herziet, heeft Aruba erkend voor haar inspanningen om het belastingstelsel transparanter te maken en internationale maatregelen tegen belastingontwijking actief te ondersteunen. 

In tegenstelling tot andere landen en rechtsgebieden die nog steeds op de zwarte lijst van de EU staan vanwege hun weigering om mee te werken aan eerlijke belastingheffing en gegevensuitwisseling, waaronder prominente namen als Rusland, Panama en de Amerikaanse Maagdeneilanden, heeft Aruba zich duidelijk gepositioneerd als een betrouwbare partner in de strijd tegen belastingontduiking.

De recente aanpassingen aan de EU-lijst zagen ook de verwijdering van de Bahama’s, Belize, de Seychellen en de Turks- en Caicoseilanden van de zwarte lijst, wat wijst op een voortdurende inspanning van verschillende rechtsgebieden om aan de EU-normen te voldoen.

De evaluatie van belastingstelsels, waaraan Aruba nu met succes heeft voldaan, wordt niet alleen toegepast op externe rechtsgebieden maar ook op de 27 EU-landen zelf, onder toezicht van een speciale Europese werkgroep in nauwe samenwerking met een werkgroep van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in Parijs.

Deel dit artikel