Economie

Aanhoudende prijsstijgingen raken consumenten op Aruba

ORANJESTAD – De consumenten op Aruba worden geconfronteerd met aanhoudende prijsstijgingen in 2024, waardoor het dagelijks leven steeds duurder wordt. Recent onderzoek wijst volgens Diario online uit dat de kosten van levensmiddelen en diensten blijven stijgen, met significante verhogingen die al vanaf januari dit jaar voelbaar zijn.

De prijzen van basisproducten, zoals ingeblikte goederen, zijn in enkele jaren tijd bijna verdubbeld, van onder de zes florin naar meer dan elf florin. Uit eten gaan in een luxe restaurant betekent nu dat voor een enkel aperitief al snel meer dan 17,50 florin moet worden betaald. Ook de prijs van anticonceptiepillen is gestegen van 19 florin naar meer dan 34 florin.

Restaurants op Aruba worden hard getroffen door de prijsstijgingen. Zij zien zich genoodzaakt hun menu’s regelmatig te herzien en prijzen aan te passen om de hogere kosten voor ingrediënten en energie te dekken.

Volgens het Arubaanse Bureau voor de Statistiekbureau is het bestaansminimum voor een gemiddeld gezin van twee volwassenen en twee kinderen in januari 2024 opgelopen tot bijna 5.500 florin, een duidelijke stijging ten opzichte van een jaar geleden.

De inflatie treft niet alleen de lokale bevolking, maar ook toeristen ondervinden de gevolgen. De kosten voor vliegtickets, hotelovernachtingen, en autohuur zijn met bijna twintig procent gestegen vergeleken met januari 2020.

Experts wijten de prijsstijgingen aan verschillende factoren, waaronder de wereldwijde pandemie die de transportkosten heeft opgedreven en recente problemen in het Panamakanaal, die de prijzen van geïmporteerde goederen verder opstuwen. Zelfs de kosten voor basisbenodigdheden zoals schoolspullen en autobanden uit Azië zijn hierdoor aanzienlijk toegenomen.

Ondanks de financiële uitdagingen proberen sommige nieuwe eetgelegenheden de gemeenschap te ondersteunen door maaltijden aan te bieden tegen ‘volksprijzen’ van tien florin. Daarnaast introduceren verschillende restaurants speciale aanbiedingen om klanten aan te trekken en enige verlichting te bieden in deze tijden van hoge inflatie.

Deel dit artikel