Natuur & Milieu

Aruba neemt deel aan tsunami-training

ORANJESTAD – Aruba neemt deel aan een tsunami-training onder de noemer ‘Caribe Wave 2024’. De training wordt jaarlijks gehouden om het draaiboek en de procedures voor Aruba te verbeteren. De training is op 21 maart. Op caribewave.org is het hele ‘handboek’ van deze oefening te vinden.

Er wordt gewerkt met twee scenario’s. Een is Puerto Rico en de andere is Panama. Aruba heeft gekozen voor Panama. Dat land is significanter voor Aruba omdat de golven die het eiland bereiken hoger zijn in vergelijking met die van Puerto Rico.

In het scenario van Panama wordt gedaan alsof er een aardbeving plaats vindt van 8.5 op de schaal van Richter. Dat gebeurt om 11 uur lokale tijd. De golven zijn tussen de een en drie meter hoog. Wanneer dit het geval is, is het criterium dat iedereen het strand moet evacueren. De hele kustlijn moet dan geëvacueerd worden.

Als een alarm binnenkomt wordt de gemeenschap van Aruba geïnformeerd via Tsunami Bulletins die in het Papiaments, Engels, Spaans en Nederlands worden uitgegeven. Dit jaar is de Spaanse taal toegevoegd.

De gemeenschap wordt aangemoedigd om zich te registreren voor de ‘Tsunami Zone’ om deel te nemen aan deze training via een e-mailadres, met het aantal deelnemers en het type oefening dat wordt uitgevoerd.

Deel dit artikel