Defensie

Defensie levert mobiele noodpompen voor rampenbestrijding Aruba en Curaçao

WILLEMSTAD – Het Nederlandse Instituut voor Publieke Veiligheid, NIPV heeft gisteren drie mobiele noodpompen en de bijbehorende slangenbakken overgedragen aan de marinebrandweer. Deze cruciale uitrusting, ontworpen om ingrijpende wateroverlast te beheersen, wordt binnenkort naar de marinekazernes op de eilanden verscheept.

Deze geavanceerde HCP-containers zijn niet alleen bestemd voor gebruik binnen de marinekazernes, maar zullen ook beschikbaar zijn voor de lokale brandweerdiensten om in te zetten bij noodgevallen van wateroverlast.

Deze mobiele noodpompen zijn speciaal ontworpen voor gebruik in noodsituaties zoals overstromingen, die kunnen voorkomen tijdens het orkaanseizoen. Ze zijn in staat om snel grote hoeveelheden water weg te pompen en bieden zo een vitale oplossing in tijden van nood.

Adjunct-hoofdcommandeur Twan Langenhuizen, commandant van het Korps Marinebrandweer, benadrukte het belang van deze uitrusting: “Op de Caribische eilanden ontbraken deze systemen tot nu toe. We sturen daarom ook instructeurs mee die de lokale brandweerkorpsen zullen trainen in het gebruik van de pompen.”

Volgens Langenhuizen zorgt deze samenwerking ervoor dat er niet alleen middelen, maar ook kennis overdracht plaatsvindt om effectief op noodsituaties te reageren.

Langenhuizen wees er ook op dat de noodpompen deel uitmaken van een breder pakket aan hulpmiddelen, inclusief olieschermen en blusschuim, dat naar de eilanden wordt gestuurd. Deze middelen versterken de capaciteit van de lokale brandweerkorpsen om de veiligheid op de kazernes te waarborgen zonder dat extra personeel van buitenaf nodig is.

Het NIPV, als kennisinstituut op het gebied van crisisbeheersing en brandweerzorg, speelt een cruciale rol in het ondersteunen en versterken van de veiligheidsregio’s, het Rijk en andere crisispartners. Door onderzoek, onderwijs, en het delen van informatie en ondersteuning draagt het bij aan een veiliger Nederland en nu ook aan een veiliger Caribisch gebied.

Deel dit artikel