Nieuws op Aruba

Digitale Innovatie voor behoud van wilde Dieren en planten

ORANJESTAD – Ter gelegenheid van de Werelddag van de Wilde Dieren en Planten richt Aruba dit jaar de aandacht op de rol van digitale innovatie in de bescherming van de natuur. De Werelddag is ieder jaar op 3 maart. 

Op het eiland zetten geautoriseerde belanghebbenden zich in om te voldoen aan het CITES-verdrag, met Santarosa verantwoordelijk voor beschermde flora en de Veterinaire Dienst voor beschermde fauna.

In een wereld waarin georganiseerde misdaad een serieuze bedreiging vormt voor het milieu door illegale handel in wilde dieren, visserijmisdrijven, afvalhandel en illegale mijnbouw, is de inzet van digitale technologie volgens de organisaties cruciaal. 

De Directie Natuur en Milieu van Aruba maakt al gebruik van digitale technologieën zoals tablets, smartphones, drones, camera’s met GPS en ArcGIS-software om de natuur beter te kunnen beschermen en monitoren. 

Deze tools vergemakkelijken het werk van de Directie aanzienlijk, door bijvoorbeeld moeilijk bereikbare gebieden toegankelijk te maken en geografische data efficiënt te beheren en analyseren.

Om Arubanen actief te betrekken bij het behoud van de natuur, promoten de organisaties smartphone-applicaties die kunnen helpen bij het identificeren van soorten die in het wild worden aangetroffen. Voor iPhone is er de Inaturalist-app en de ObsIdentify App van de Dutch Caribbean Nature Alliance voor Android en iOS.

Deel dit artikel