Nieuws op Aruba

‘Falsidesk’ versterkt grenscontrole op Aruba

ORANJESTAD – De immigratiedienst van Aruba heeft gisteren het concept ‘Falsidesk’ geïntroduceerd. Zij krijgen daarbij ondersteuning van Nederland in de vorm van expertise door zes leden van de Koninklijke Marechaussee. Dit initiatief is onderdeel van het proces om de grenscontrole van Aruba te versterken, en in lijn met de afspraken van het Landspakket met Nederland.

Falsidesk is een klein, maar zeer effectief onderdeel van het immigratieproces om de grenscontrole te versterken, met name op het gebied van de legaliteit van in- en uitreisdocumenten. 

Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van de lokale immigratiemedewerkers om de nodige kennis op te doen en deze informatie ook na het vertrek van de Nederlandse medewerkers te behouden. 

Die zullen gedurende de duur van het protocol tussen Nederland en Aruba op het eiland blijven en daarna de lokale medewerkers achterlaten met alle opgedane kennis en informatie.

Falsidesk schept de mogelijkheid om op alle controlepunten van immigratie op een nauwkeurigere manier dubieuze documenten te detecteren. Of het nu gaat om een paspoort of een vergunning, of een persoon die twijfelachtig is qua identiteit. 

Deze worden doorgestuurd naar het speciale kantoor, de Falsidesk, waar de documenten grondiger worden gescreend voor meer controle. Het personeel van deze desk heeft meer expertise op het gebied van detectie van documentatie en personen met een valse identiteit. 

Het doel is dat de Falsidesk alle binnen- en buitenlandse documenten controleert die de legaliteit van de binnenkomst of het verblijf van de betreffende persoon kunnen bepalen. Dit kan worden gezien als een soort leverancier of informatiemakelaar voor andere grenscontrolepartners, zoals de politie, douane of andere instanties op Aruba die documentatie moeten controleren. 

Deel dit artikel