Aruba

Mansur wil weten of parlementsvoorzitter nog steun heeft

Foto: 24ora.com

ORANJESTAD – Miguel Mansur, de leider van de ACCION21-partij, heeft om een urgente parlementaire vergadering gevraagd. Die zou maandag plaats moeten vinden, waarin beoordeeld wordt of Edgard Vrolijk, de voorzitter van het Parlement, nog steeds steun geniet van de meerderheid van de parlementsleden. Deze beweging wordt aangewakkerd door recente onrust nadat Misha Raymond van coalitiegenoot RAIZ eiste dat er binnen dertig dagen een Statenvergadering moet plaatsvinden.

De issue gaat om het initiatiefvoorstel voor het openstellen van het huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht, die sinds oktober 2023 gereed is voor een openbare behandeling en stemming in de Staten van Aruba. Om verschillende redenen heeft behandeling nog niet plaatsgevonden. Behandeling van het intitiatiefontwerp wordt nu uitgesteld om te wachten op een beslissing van de Hoge Raad over een vonnis van het Hof inzake huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht.

Een opvallend standpunt van de regering Wever-Croes, die in de kwestie van het homohuwelijk heeft gezegd dat de rechter niet op de stoel van de politiek moet zitten en nu haar eigen handelen uitstelt om een uitspraak van de rechter.

Vrolijk zegt met een beroep op het Reglement van Orde van het parlement dat er procedures zijn en dat in dit geval er consultaties in de gemeenschap moeten worden gehouden over het onderwerp van het homohuwelijk. Normaal gesproken zijn het degenen die de wet maken die deze consultaties moeten houden, maar dat is volgens Vrolijk niet gebeurd.

Op welk artikel Vrolijk zich beroept is onduidelijk. Volgens Raymond en andere hanteert Vrolijk een vertragingstechniek die in strijd is met artikel 23, lid 3, waarin bepaald is dat een vergadering binnen dertig dagen moet plaatsvinden.

Onrust

De achtergrond van deze politieke onrust is volgens Mansur niet te negeren. Na een buitengewone vergadering van de partijraad van MEP afgelopen donderdag, waar de premier en haar fractie hun verbintenis tot procedurele integriteit herbevestigden, is de vraag bij Mansur naar de duurzaamheid over Vrolijks positie als voorzitter naar voren gekomen. Mansur, nooit iemand die een blad voor de mond neemt, wijst op een systematische schending van dit fundamentele principe.

Het hart van Mansurs bezorgdheid ligt in de overtuiging dat een voorzitter van het Parlement zijn of haar ambt niet effectief kan uitoefenen zonder de steun van een meerderheid binnen het parlement. De spanning tussen Vrolijk en de fractieleider van RAIZ heeft geleid tot onzekerheid over Vrolijks vermogen om op deze steun te blijven rekenen, aldus Manzur.

Deel dit artikel