Aruba

Olievervuiling bereikt Arubaanse noordkust

Foto: 24ora.com

ORANJESTAD – Grote hoeveelheden olie hebben de noordkust van Aruba bereikt. De eerste tekenen van deze vervuiling werden enkele dagen geleden gemeld toen een toerist alarm sloeg over een “teerbal” die aan de kust was aangespoeld. Gisterochtend werd de situatie ernstiger met de vondst van een veel grotere en dichtere olievlek aan de noordkust, meldt nieuwssite 24ora.com.

Meer dan een maand geleden werd alarm geslagen over een olielek in de zee bij Trinidad & Tobago, maar het onderwerp bleef onbesproken tot 23 februari 2024, toen de gevolgen van de lekkage Bonaire bereikten. Dode vissen en verschillende vervuilde strandgedeelten werden daar gerapporteerd.

Na het bereiken van Bonaire heeft het Crisis Management Office (CMO) van Aruba de alarmcode van geel naar oranje verhoogd, met de veronderstelling dat de olie Aruba, gelegen op meer dan 800 km afstand van Trinidad & Tobago, niet zou bereiken. Desondanks werden gisteren meerdere olievlekken waargenomen langs de noordkust van Aruba, dicht bij de Natural Bridge en achter een ranch, nabij Boca Sardinchi, waar een gebied volledig bedekt is met olie.

Een team van Headlines Group was als eerste ter plaatse om de situatie te documenteren, waarbij puur ruwe olie werd aangetroffen. De regering heeft aangekondigd dat ze het proces monitoren, terwijl de olie al begonnen is met het vormen van dikke lagen op onze rotsen. Dit vormt een gevaarlijke situatie en zelfs een nationale bedreiging, zget 24ora.

Op Bonaire is het leger ingezet voor de schoonmaakwerkzaamheden. In Aruba wordt gesproken over het inzetten van vrijwilligers voor deze taak.

Deel dit artikel