Politie en Justitie

OM Aruba heeft geen plannen om detentie van voormalig minister Besaril te verlengen

Foto - 24ora

ORANJESTAD – Voormalig gevolmachtigd minister van Aruba, Guilfred Besaril, kan vandaag zijn vrijheid terugkrijgen, nadat hij zijn dagen in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht. Het Openbaar Ministerie (OM) kondigde gisteren aan dat de periode van 16 dagen gevangenschap aanstaande vrijdag afloopt en dat er geen intentie is om verlenging te vragen.

Maar dit betekent niet dat het onderzoek is afgerond. “Het onderzoek gaat door,” zei OM-woordvoerster Angela. “Het is alleen zo dat de vastgestelde termijn verloopt. Maar mocht de rechter-commissaris besluiten de detentie nogmaals te verlengen, dan zal dit maximaal voor 60 dagen zijn.”

Drie weken en twee dagen geleden verscheen de voormalige ambtenaar bij de Landsrecherche op uitnodiging om gehoord te worden in de strafzaak Tulipan, waar hij verdacht wordt van meerdere zaken, waaronder machtsmisbruik tijdens zijn ambtstermijn als Gevolmachtigde Minister van Aruba in Nederland (tussen 2017 en 2022), waar hij onbevoegd handelingen verrichtte.

Na zijn eerste ondervraging werd gemeld dat hij werd vastgehouden, wat eerst met twee dagen werd verlengd, vervolgens met acht dagen en uiteindelijk met nog eens zestien dagen. Als hij wordt vrijgelaten, blijft hij verdachte totdat de zaak voor de rechter komt.

Deel dit artikel