Luchtvaart & Reizen

Passagiers Delta Airlines geschrokken tijdens motorexplosies in de lucht

Foto - 24ora

ORANJESTAD – Passagiers van Deltavlucht 581 naar Atlanta hoorden een harde ‘boom’, 51 minuten na het opstijgen van de Arubaanse luchthaven. De knallen in een van de motoren van het Boeing 737-900ER werden veroorzaakt door een zogenaamde ‘compressor stall’. Het incident gebeurde eergisteren, de piloot keerde om en maakte een geslaagde voorzorgslanding op prinses Beatrix Airport in Oranjestad.

Een compressor stall verwijst naar een situatie waarbij de luchtstroom door de compressor van de straalmotor plotseling wordt onderbroken of aanzienlijk vermindert. Het resultaat is een plotselinge afname in de drukverhoging die door de compressor wordt geleverd, wat kan leiden tot een verlies van motorvermogen en soms een luide knal of reeks knallen.

Compressor stalls kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder ijsvorming, vuil of puin dat in de motor terechtkomt, plotselinge veranderingen in de vliegsnelheid of richting, beschadiging van de compressorbladen, of onjuiste bediening van de motor. 

Vlucht DL 581 had 168 passagiers, twee piloten en vier cabinepersoneelsleden aan boord. Die werden op Aruba ondergebracht nadat duidelijk werd dat het vliegtuig niet verder kon. Delta Airlines en Boeing hebben nog niet gereageerd op de gebeurtenissen van dinsdag. 

Deel dit artikel