geschiedenis

Restauratie iconisch Cas Veneranda in Oranjestad van start

ORANJESTAD – Het langverwachte project om Cas Veneranda, een van de meest karakteristieke gebouwen in het hart van Oranjestad, te restaureren is begonnen. Dit pand, dat tegenover het stadhuis staat en bekend staat om zijn historische waarde, heeft jarenlang leeggestaan en was dringend toe aan een opknapbeurt.

Het Monumentenfonds kocht Cas Veneranda in 2023. De overheid van Aruba heeft dit project geïnitieerd als onderdeel van een breder plan om het centrum van Oranjestad nieuw leven in te blazen. De kosten worden betaald uit het budget van het ministerie van Economische Zaken.

De vernieuwing van Cas Veneranda omvat niet alleen de creatie van moderne kantoorruimtes voor de Directie Economische Zaken, maar ook de installatie van zonnepanelen, efficiënte airconditioning en isolatie om het pand zo energiezuinig mogelijk te maken. Het doel is een voorbeeld te stellen in duurzaam gebouwbeheer op het eiland.

Naast de kantoren wordt er in het gebouw ruimte gemaakt voor commerciële doeleinden, waaronder een restaurant en verschillende vergader- en conferentiefaciliteiten. Deze mix van functies is bedoeld om meer bezoekers en bedrijvigheid naar het centrum te trekken, vooral tijdens kantooruren.

De voorbereidingen voor de restauratie zijn in de afgelopen maanden al gestart, met speciale aandacht voor het behoud van de structuur en de historische waarde van Cas Veneranda. 

Door overheidsdiensten naar dit centrale punt te verhuizen, wordt gehoopt de commerciële activiteit in de omliggende winkels te stimuleren en Oranjestad als kloppend hart van het eiland te herbevestigen. De restauratie van Cas Veneranda is een belangrijke stap in deze richting.

Geschiedenis

Het imposante gebouw aan de Wilhelminastraat werd in 1936 gebouwd door Federico Maximiliaan (Machi Arends), de consul van Spanje. De architect was de bekende bouwmeester Dada Picus, die naar Cartagena Colombia ging om inspiratie op te doen voor een gebouw waar Machi’s vrouw, Maria Veneranda, verliefd op was.

Bij zijn terugkeer naar Aruba bouwde hij het huis dat we vandaag de dag kennen als Cas Veneranda, een van de grootste huizen van Aruba destijds, gebouwd in Latijns-Amerikaanse neobarokstijl. 

Naast een woonhuis was het ook een bloemenwinkel, een ijssalon en het consulaat van Spanje. In de jaren zeventig werd het gebouw Papiamento Restaurant. Nadat het restaurant was vertrokken, bleef het gebouw leeg staan ​​en in 2014 verwoestte een grote brand een groot deel van het interieur.

Deel dit artikel