Algemeen

Spanningen in Arubaanse coalitie: RAIZ beslist vandaag of ze poot stijf houden met homohuwelijk

ORANJESTAD – De Arubaanse politieke arena staat op scherp nadat de MEP, hoofdpartner in de coalitieregering, niet heeft voldaan aan de eis van hun coalitiepartner RAIZ om een openbare vergadering te houden over de legalisatie van het huwelijk tussen partners van hetzelfde geslacht. RAIZ, vertegenwoordigd door Misha Raymond en Raymond Kamperveen, heeft aangekondigd vandaag om 11:00 uur hun definitieve beslissing bekend te maken, een stap die mogelijk grote politieke gevolgen kan hebben.

Edgard Vrolijk, voorzitter van het Parlement, heeft de oproep voor een vergadering van RAIZ genegeerd, wat leidt tot speculatie over de toekomstige acties van RAIZ. Scenario’s variëren van Raymond die zich mogelijk afscheidt van de partij om als onafhankelijk parlementslid verder te gaan, tot het terugtrekken van steun voor Vrolijk als voorzitter. 

Dit laatste kan hem dwingen tot aftreden, hetgeen de politieke verhoudingen binnen het Parlement ingrijpend zou veranderen. De druk op RAIZ is hoog, aangezien veel van hun kiezers het wettelijk mogelijk maken van het huwelijk tussen partners van hetzelfde geslacht als cruciaal beschouwen.

Ondanks eerdere pogingen van RAIZ om door middel van correspondentie met Vrolijk een vergadering te forceren, blijft de situatie ongewijzigd. Vrolijk verdedigt zijn besluit door te wijzen op het nog niet afronden van consultaties met alle belanghebbenden en de afwezigheid van MEP-parlementslid Alvin Molina, die momenteel in Nederland verblijft. Deze factoren bemoeilijken het behalen van een quorum voor de vergadering.

De coalitie, gevormd na vervroegde verkiezingen in juni 2021, bestaat uit de MEP met negen zetels en RAIZ met twee zetels. Samen vormen zij de regering Wever-Croes II, een mix van ervaring en nieuwe politieke visies. De huidige impasse rond het huwelijk tussen partners van hetzelfde geslacht test de stabiliteit van deze coalitie.

Met de aangekondigde persconferentie van RAIZ wordt de toekomst van deze kwestie en mogelijk de coalitie zelf in de schijnwerpers gezet. Politieke analisten en het publiek wachten in spanning af wat de volgende stappen zullen zijn in deze politiek geladen saga. De uitkomst kan niet alleen de toekomst van de coalitie bepalen, maar ook een belangrijk moment markeren in de strijd voor gelijkheid en inclusie op Aruba.

Deel dit artikel