Overheid en Politiek

Arubaanse MAS zet Alberto Groeneveldt uit de partij vanwege dierenmishandeling

ORANJESTAD – De partij MAS op Aruba heeft Alberto Groeneveldt, een voormalig kandidaat in de verkiezingen van 2021, per direct uit de partij gezet. De aanleiding voor deze drastische maatregel is de betrokkenheid van Groeneveldt bij een schokkend geval van dierenmishandeling, dat breed uitgemeten is in de media en voor grote beroering heeft gezorgd onder het publiek en dierenliefhebbers.

Het incident kwam aan het licht toen de hond Khaleesi werd gevonden in een toestand die duidde op langdurige verwaarlozing en mishandeling. Khaleesi, die meer dan een maand aan een ketting was vastgebonden, was in zo’n slechte conditie dat ze niet meer kon staan of lopen. De ketting was dermate strak en ingegroeid in haar huid, dat deze zichtbare wonden had veroorzaakt. Bovendien had Khaleesi, slechts een jaar oud, enkele puppy’s ter wereld gebracht terwijl ze aan de ketting lag, wat haar situatie nog schrijnender maakte.

De zaak kwam aan het rollen na meldingen aan de Luna Foundation, een lokale dierenwelzijnsorganisatie. Hun vrijwilligers hebben de hond bevrijd en naar een dierenarts gebracht, maar ondanks hun inspanningen is Khaleesi twee dagen na haar redding overleden aan de gevolgen van haar verwondingen en verwaarlozing.

De onthulling dat Alberto Groeneveldt, destijds een prominent lid van de MAS-partij, de eigenaar van Khaleesi was, leidde tot grote verontwaardiging, zowel binnen als buiten de politieke gemeenschap. 

In een verklaring op Facebook heeft Marisol Tromp, leider van de MAS-partij, haar afschuw uitgesproken over het incident en benadrukt dat de partij een zero-tolerancebeleid hanteert ten aanzien van dierenmishandeling. De partij heeft vervolgens Groeneveldt uitgesloten van verdere deelname aan partijactiviteiten en hem uit de partij gezet.

Groeneveldt heeft in reactie op de ontstane situatie zijn ontslag ingediend als partijlid en heeft zich teruggetrokken uit het publieke leven. De zaak heeft een brede discussie op gang gebracht over dierenrechten en de noodzaak van strengere wetgeving op het gebied van dierenwelzijn in Aruba.

Deel dit artikel