geschiedenis

Aruba’s cultureel erfgoed is digitaal toegankelijk voor iedereen

ORANJESTAD – Op het digitale platform Coleccion Aruba zijn nu meer dan 100.000 objecten van Aruba’s cultureel erfgoed beschikbaar voor iedereen. Deze collectie, variërend van documenten tot video’s, is toegankelijk via de website www.coleccion.aw.

Aruba was recentelijk het gastland voor de ‘Dutch Caribbean Digital Heritage Week’, waarbij het belang van samenwerking binnen het Koninkrijk der Nederlanden werd benadrukt voor het behoud van digitaal cultureel erfgoed.

Coleccion Aruba is voortgekomen uit het digitaliseringsproject van de Nationale Bibliotheek van Aruba. Het project heeft in samenwerking met partners zoals het Nationaal Archief van Aruba, UNOCA, het Nationaal Archeologisch Museum Aruba, de Stichting Monumentenfonds Aruba en recentelijk Telearuba en de Departamento di Cultura, de site uitgebouwd tot het grootste digitale archief over Aruba in het Papiaments.

De toegankelijkheid van deze informatie is verzekerd via het Internet Archive op archive.org, een platform opgericht door Brewster Kayle met als doel een internetbibliotheek te creëren voor het bewaren van historische informatie in digitale vorm. Tijdens de pandemie werd de samenwerking met Internet Archive versterkt toen een medewerker de Nationale Bibliotheek bezocht en voorstelde de gedigitaliseerde collectie gratis beschikbaar te stellen op archive.org.

De samenwerking met Internet Archive heeft ervoor gezorgd dat nu meer dan 100.000 objecten van Aruba’s cultureel erfgoed online staan. Tijdens het symposium ‘Dutch Caribbean Digital Heritage Week’ overhandigde Kayle van Internet Archive twee externe harde schijven met een back-up van de volledige inhoud van www.coleccion.aw, in totaal 10 terabyte aan informatie.

Dit innovatieve project maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om historisch onderzoek te vergemakkelijken en maakt historische informatie toegankelijker voor de gemeenschap. Dit bevestigt www.coleccion.aw als een baanbrekend initiatief voor Aruba en de regio, waarbij de universele toegankelijkheid van Aruba’s cultureel erfgoed centraal staat.

Deel dit artikel