Politie en Justitie

Brandweerkorps Aruba heeft nieuw managementteam

ORANJESTAD – Afgelopen woensdag is het nieuwe managementteam van de brandweer geïntroduceerd aan de Brandweer vakbond SINBA. Het managementteam heeft de komende zes maanden de leiding van de brandweer. De maatregel is nodig omdat de huidige brandweercommandant Emiliano Geerman geschorst is.

Geerman werd eerder betrapt op het rijden onder invloed. Hij was al meerdere keren in opspraak geraakt, onder meer voor roekeloos rijden en bedreigingen.

Het nieuwe managementteam van de brandweer bestaat uit Richinel Scoop als voorzitter. Scoop heeft uitgebreide ervaring op het gebied van management en leiderschap, met een bachelor in Maritieme Operaties, Minor in Offshore met Dynamische Positionering, en ervaring als tweede ingenieur bij de Kustwacht, Duty Office JRCC Curaçao, Commandant van de Kustwacht en Human Resource Adviseur.

Tomas Correa, met een doctoraat in Arubaans recht, en jarenlange ervaring bij de Directie Telecommunicatiezaken van Aruba als Juridisch-Technisch Beleidsmedewerker, staat de heer Scoop bij. Daarnaast heeft Correa de Brandweer Academie in Arnhem in 1994 afgerond en heeft hij enkele jaren bij het brandweerkorps van Aruba gewerkt op beleidsniveau als projectleider voor verschillende trajecten, zoals de alarmcentrale. Het andere lid van het managementteam is Harold de Cuba, die al enkele jaren deel uitmaakt van het managementteam van de brandweer.

Tegelijkertijd is besloten om de bedrijfsvoering van de brandweer te versterken. Dit is een tijdelijke beslissing, aangezien het ministerie van Justitie en Sociale Zaken met Nederland in gesprek is voor bijstand op korte termijn. Dat zou dan gaan om de aanstelling van twee voormalige brandweercommandanten en om een doorlichtingsrapport op te stellen om de organisatie de komende twee tot drie jaar te begeleiden.

Het Korps Brandweer Aruba, dat sinds 1976 als een zelfstandige afdeling bestaat en voorheen deel uitmaakte van de politietaken, heeft ongeveer 140 medewerkers. Deze zijn voornamelijk actief in brandbestrijding en reddingswerkzaamheden, verdeeld over drie posten in San Nicolas, op de luchthaven en in Tanki Flip. Het korps reageert jaarlijks op ongeveer 1600 meldingen.

Deel dit artikel