Nieuws op Aruba

CaFT: Arubaanse regering blijft financiële rapporten te laat aanleveren

Archieffoto - CAft

ORANJESTAD – De Arubaanse regering komt haar verplichtingen voor het op tijd indienen van documenten niet na. Dit blijkt wederom uit recente kritiek van het College financieel toezicht (CAft), die opnieuw de late aanlevering van rapporten door de regering aan de kaak stelt. 

“Op 29 februari 2024 heeft het College financieel toezicht van Aruba het uitvoeringsrapport van Aruba voor het derde kwartaal van 2023 ontvangen”, meldt het college. Het is niet de eerste keer dat de regering laat is met de aanlevering, en dit betreft niet alleen het UR maar ook andere zaken. Eerder dit jaar had CAft al een vergelijkbare situatie aan de orde gesteld, die destijds ook door de lokale nieuwssite Noticiacla werd gerapporteerd. Desondanks blijft de regering de deadlines overschrijden.

Sancties

Wat de regering lijkt te ontgaan, is dat er geen directe sancties verbonden zijn aan deze vertragingen, tot frustratie van het college. Sancties kunnen alleen worden opgelegd als de regering de normen, zoals vastgelegd in de wet of het geldende protocol, niet naleeft.

Volgens de Nationale Ordinantie financieel toezicht van Aruba (Landsverordening financieel toezicht – LAft) had de uitvoeringsrapportage uiterlijk op 13 november vorig jaar aangeleverd moeten zijn, wat neerkomt op een vertraging van meer dan drie maanden.

Eerdere Klachten

In januari van dit jaar uitte CAft al kritiek op de Arubaanse regering vanwege het aanzienlijk te laat indienen van uitvoeringsrapporten. Volgens het laatste advies van CAft is dit geen nieuw probleem, maar speelt het al “sinds eind 2021”.

“CAft heeft hier herhaaldelijk aandacht voor gevraagd, onder andere in zijn brieven van 21 juli 2023 en 18 augustus 2023,” werd destijds vermeld. “De structurele vertraging in de aanlevering van de uitvoeringsrapporten beperkt de mogelijkheid om te controleren of de begroting realistisch is of dat er gedurende het jaar wijzigingen nodig zijn,” vervolgt het college.

“Bovendien beperkt het gebrek aan actuele realisatiecijfers het budgetrecht van het Parlement. Daarom vraagt CAft opnieuw om de wettelijke termijn voor de aanlevering van de uitvoeringsrapportage, zoals voorgeschreven in de Landsverordening, na te leven.”

Belastingen

Hoewel CAft geen formele implementatie-informatie heeft ontvangen, beschikt het wel over de meest recente belastinginkomsten tot en met september en een actueel beeld van de verwachte resultaten van de collectieve sector. 

Deze cijfers zijn ontvangen van Aruba en zijn meegenomen in de evaluatie van het tweede UR. Op basis van deze informatie verwacht CAft dat Aruba het jaar 2023 zal afsluiten met een financieringsoverschot van de collectieve sector van ongeveer 170-190 miljoen florin.

Deel dit artikel