Dieren

Inwoners Aruba pikken dierenmishandeling niet meer na dood van hond Khaleesi

Hondje Khaleesi werd opgevangen door een dierenorganisatie, maar overleed

ORANJESTAD – Op Aruba is volop aandacht voor een beter welzijn voor dieren na opnieuw een ernstige vorm van dierenmishandeling. Aanleiding is de dood van een aantal honden op het eiland. Volgende week zaterdag is er een stille tocht van verschillende dierenorganisaties op het eiland, om de politiek duidelijk te maken dat het genoeg is met de manier waarop er omgegaan wordt met dieren op het eiland.

De woede kwam tot een hoogtepunt door het verhaal van het jonge hondje Khaleesi. Ze werd in erbarmelijke omstandigheden en zwaargewond gevonden met een strop om haar nek. Ze bleek ook te zijn vastgeketend aan een boom en had zes puppy’s bij zich liggen. Rondom de nek van Khaleesi is een diepe snijwond te zien. De eigenaar is een bekende politicus in Aruba. Khaleesi werd weggehaald en kwam in dierenopvang Luna terecht, waar ze vorige week zondag doodging.

Het incident leidde op het eiland tot een golf van woede, verdriet en oproepen tot gerechtigheid. De zaak heeft een brede discussie op gang gebracht over dierenrechten en de noodzaak strengere wetgeving op te stellen op het gebied van dierenwelzijn in Aruba.

Volgens Zoraida Conijn, het gezicht van dierenorganisatie Luna, staat het incident niet op zich. “We krijgen tot wel dertig meldingen per dag van dieren die mishandeld worden, die loslopen en mensen lastig vallen of verzoeken van eigenaren die geen geld hebben om hun dieren te voeden.”

Khaleesi werd vastgeketend aan een boom gevonden

Strengere wetgeving

De betrokken politicus in de Khaleesi-zaak, Alberto Groeneveldt, is inmiddels uit zijn partij (MAS) gezet vanwege zijn rol in de zaak. Het incident heeft dus geleid tot discussies over onder meer dierenrechten en strengere wetgeving.

Die zou in de maak zijn, maar Conijn van stichting Luna moet het nog maar zien. “Tot nu toe zijn de elf dierenorganisaties die Aruba rijk is niet door het ministerie benaderd.” Dezelfde scepsis over de voortvarendheid van de overheid wordt breed gedragen door betrokkenen.

Walk of Light

Hondentrainer en gedragstherapeut Tito Laclé zegt dat de discussie nu vooral op gang komt door de aandacht en verschrikkelijke beelden op sociale media. “De lokale autoriteiten hebben dit probleem nooit geprioriteerd, zowel niet in het handhaven van de bestaande wetgeving als in de financiering ervan.”

De politiek zegt nu voor het eind van dit jaar met nieuwe wetgeving te komen. Maar volgens Laclé is het probleem daarmee niet opgelost. “Aruba lijkt haar moreel kompas kwijt te zijn geraakt als het gaat om omgaan met dieren.”

Zoraida Conijn van de Luna Foundation weet wel dat het ijzer nu gesmeed moet worden. De publieke verontwaardiging houdt volgens haar niet eeuwig aan. “Maar lang genoeg om op 13 april met de stille tocht ‘Walk of Light’ de politiek en mensen wakker te schudden.”

Deel dit artikel