Economie

S&P Global Ratings positief over Aruba’s toekomst

ORANJESTAD – In een recente beoordeling door S&P Global Ratings, een organisatie die kijkt hoe goed landen hun geldzaken beheren, heeft Aruba een positievere beoordeling gekregen dankzij een sterkere economie. De lange en kortetermijnbeoordelingen van het eiland blijven hetzelfde, maar de vooruitzichten zijn verbeterd van stabiel naar positief. Dit betekent dat experts denken dat Aruba het nog beter gaat doen.

De positieve kijk is gebaseerd op de verwachting dat Aruba’s economie sterk blijft en dat de regering kleine overschotten op haar begroting zal realiseren. Dit goede nieuws volgt op een periode waarin Aruba’s economie al boven het niveau van voor de pandemie uitsteeg. Nu wordt verwacht dat dit zo blijft, al zal de groei waarschijnlijk wat afvlakken.

Een sterke economie en een gezonde financiële huishouding van de overheid zijn belangrijk. Het betekent dat Aruba beter bestand is tegen moeilijke tijden en goed kan investeren in de toekomst van het eiland. Dit goede nieuws heeft ook te maken met de hechte band tussen Aruba en Nederland, die zorgt voor stabiliteit en steun, aldus de outlook van S&P.

Beoordeling

De langetermijnbeoordeling van Aruba blijft ‘BBB’, wat betekent dat het eiland wordt gezien als een stabiele en betrouwbare plek om in te investeren. Deze beoordeling reflecteert de sterke instellingen van Aruba, inclusief een goede aanpak van financiële doelen en verbintenis tot structurele hervormingen, evenals de nauwe banden met Nederland.

De beoordeling kan verder omhoog als de regering vooruitgang boekt met haar plannen om de schuld te verminderen en economische hervormingen door te voeren. Dit zou leiden tot een sterker financieel beleid en een veerkrachtigere economie. De samenwerking met Nederland, die helpt om de schuld duurzaam en het vertrouwen van investeerders te ondersteunen, speelt hierbij een cruciale rol.

Aruba’s economie is sterk gegroeid, vooral dankzij het toerisme. Hoewel verwacht wordt dat de groei wat zal matigen, blijft het vooruitzicht positief. Ook heeft de regering van Aruba plannen om economische hervormingen door te voeren, zoals verbeteringen op de arbeidsmarkt en het stimuleren van het ondernemersklimaat.

Risico’s

S&P waarschuwt voor mogelijke risico’s die de positieve vooruitzichten van Aruba kunnen ondermijnen. Als het inkomen per hoofd van de bevolking aanzienlijk verslechtert, of als de regering de vooruitgang op fiscaal gebied terugdraait, wat leidt tot aanhoudend grote overheidstekorten en een hogere schuldenlast, dan zou S&P Global Ratings de beoordeling van Aruba kunnen verlagen. 

Bovendien zou een verslechtering van de relatie tussen Aruba en Nederland, wat wijst op een erosie van institutionele kracht, ook kunnen leiden tot een verlaging van de beoordeling. Dit benadrukt het belang van voortdurende vooruitgang op het gebied van economisch beheer en de noodzaak van een stabiele relatie met Nederland om de positieve vooruitzichten te handhaven, aldus S&P.

Deel dit artikel