Algemeen

Veiligheidshuis Aruba behandelde 123 nieuwe gevallen vorig jaar

ORANJESTAD – Het Veiligheidshuis Aruba, opgericht in 2018, heeft zich in de afgelopen vijf jaar bewezen als een cruciaal platform voor het aanpakken van sociale en criminele problematiek. Dat meldt de door de Arubaanse overheid. Het samenwerkingsverband brengt verschillende instanties samen uit de justitiële en zorgketen, inclusief onderwijsinstellingen, om complexe gevallen te bespreken en aan te pakken. 

De belangrijkste partners in het Veiligheidshuis zijn de politie, justitie, gemeentelijke diensten, zorginstellingen en welzijnsorganisaties.

Het jaarverslag van 2023 toont aan dat het Veiligheidshuis in dat jaar 123 nieuwe gevallen heeft behandeld, een aantal dat consistent blijft met voorgaande jaren. De groeiende zorg rondom geweld, misbruik, verslavingsproblematiek en psychiatrische aandoeningen wordt ook benadrukt in het verslag.

De organisatie richt zich op jongeren die risico lopen, personen met een mentale aandoening, mensen met een combinatie van mentale problemen en verslaving, misbruikers, slachtoffers van relationeel geweld, ouderen en ongedocumenteerden. 

Het team komt elke twee weken samen om zowel nieuwe als bestaande gevallen te bespreken en snel in te grijpen bij de eerste tekenen van problemen, om zo ernstige crises te voorkomen.

Deel dit artikel