Venezuela nieuws

Venezolanen in Aruba protesteren en eisen ‘vrije verkiezingen’ in Venezuela

ORANJESTAD – Venezolaanse migranten verzamelden zich afgelopen weekend op het Plaza Bolivar in Oranjestad als onderdeel van een wereldwijd protest, opgeroepen door oppositieleider Maria Corina Machado, in meer dan vijftig steden over de hele wereld, om ‘vrije verkiezingen’ in Venezuela te eisen.

De Venezolaanse Laura Luces gaf aan dat zij Mundo Con Venezuela vertegenwoordigt en legde uit dat ook de Venezolanen in Aruba eisen dat een gezamenlijke oppositiekandidaat mag worden ingeschreven voor de presidentiële verkiezingen op 28 juli aanstaande, nadat de Hoogste Rechtbank plotseling had aangekondigd dat Maria Corina Machado niet mocht deelnemen, vanwege een tegen haar opgelegde verbod, en vervolgens ook de kandidatuur van Corina Yoris, een 80-jarige academica die als haar vervanger was gekozen, blokkeerde.

Wereldwijd wordt de internationale gemeenschap gevraagd om druk uit te oefenen op Nicolas Maduro om te erkennen dat hij moet voldoen aan het Akkoord van Barbados, en de democratische oppositie vrij hun kandidaat moet laten stellen. Een oppositiekandidaat kan niet worden gekozen door Maduro, omdat dat geen verkiezingen zou zijn, maar een complete schijnvertoning.

Bovendien komt Venezuela nu met een reeks eisen waaraan nieuwe kiezers in het buitenland moeten voldoen om zich te registreren voor de verkiezingen. Bijvoorbeeld, in het verleden in Aruba was het voldoende om met je identiteitskaart en het 5 Florin Censusdocument te komen om je adreswijziging aan te vragen of je voor de eerste keer te registreren.

Nu in 2024 is dat veranderd, want naast de identiteitskaart en het 5 Florin Censusdocument, wordt nu ook om de Arubaanse identiteitskaart, het Nederlandse paspoort en het Venezolaanse paspoort gevraagd. En deze laatste drie documenten moeten geldig zijn.

Het probleem is dat veel Venezolanen wel een Arubaanse identiteitskaart hebben, maar deze wordt afgegeven op basis van je Dimas-vergunning. Als je Dimas-vergunning van maart tot maart loopt, is je identiteitskaart geldig tot maart of juni. Als je een identiteitskaart hebt die geldig is tot juni, blijkt dat deze ook niet wordt geaccepteerd.

Dit zijn allemaal belemmeringen die zijn opgelegd om Venezolanen in Aruba de kans te ontnemen hun stemrecht uit te oefenen in de presidentiële verkiezingen. Dit betekent dat er geen legitieme, vrije of onpartijdige verkiezingen zullen zijn, aldus de demonstranten.

Deel dit artikel