Algemeen

Arubaans Parlement stelt beslissing homohuwelijk uit

ORANJESTAD – Na een marathonvergadering van twaalf uur in het Arubaans parlement is er woensdagavond geen uitsluitsel gekomen over het wetsvoorstel dat het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht zou openstellen. De stemming bleef steken op tien voor en tien tegen, waardoor er binnen dertig dagen opnieuw gestemd moet worden.

Deze patstelling betekent mogelijk uitstel van de beslissing tot na de uitspraak van de Hoge Raad, die eind mei verwacht wordt. 

Misha Raymond van Raiz, mede-initiatiefnemer van de wet, uitte haar teleurstelling. “Onze vertegenwoordigers hadden een beslissing moeten nemen”, zegt ze tegen Caribisch Netwerk. “De retoriek van wachten op cassatie is een brevet van onvermogen.”

Ook mede-initiatiefnemer Miguel Mansur (Accion21) vindt dit een gemiste kans voor Aruba om duidelijk te maken dat de wet voor iedereen gelijk hoort te zijn. “Als Statenlid heeft het mijn vertrouwen in onze statuten en democratische rechtstaat laten wankelen”, zo reageert Mansur.

De discussie in het parlement werd verder bemoeilijkt door onenigheid over de stemprocedure. Volgens de regels moet elke aanwezige parlementslid mondeling stemmen, maar een voorstel om dit aan te passen leidde tot een heftig debat over de geldigheid van onthoudingen. Parlementsvoorzitter Edgar Vrolijk bevestigde dat er juridisch advies is ingewonnen tijdens de sessie om deze kwestie te verhelderen.

De tegenstellingen binnen het parlement weerspiegelen de verdeeldheid onder de bevolking. Tijdens de vergadering was de publiekstribune vol met zowel aanhangers van christelijke groepen als leden van de lhbt-gemeenschap. Pastoor Frank Daal van Iglesianan Christian Aruba benadrukte het belang van christelijke waarden in de besluitvorming: “We moeten vasthouden aan wat God heeft ontworpen.”

Daarentegen argumenteerde Xiomara Mansur-Werleman voor het belang van burgerrechten: “Dit gaat niet om religie, maar om rechten die elke burger zou moeten hebben. Het is ongelooflijk dat we nog steeds moeten strijden voor deze erkenning.”

De Arubaanse regering wacht liever de beslissing van de Hoge Raad af, zoals vorige week door premier Evelyn Wever Croes is aangegeven. Dit standpunt werd tijdens de vergadering herhaald door verschillende parlementariërs van de MEP, die zich van stemming wilden onthouden.

Shailiny Tromp-Lee van de MEP was de enige die zich daadwerkelijk onthield van stemmen, wat de evenwichtige stemuitslag verklaart. Zij heeft zich niet uitgelaten over haar beweegredenen, buiten een verklaring op haar sociale media dat ze een innerlijke strijd voert over dit onderwerp.

De uitspraak van de Hoge Raad op 31 mei zal cruciaal zijn voor de toekomst van het homohuwelijk op Aruba. Misha Raymond benadrukt dat het parlement zijn verantwoordelijkheid moet nemen: “Uitstelgedrag en afwachten zijn geen opties als het gaat om gelijkheid.”

Deel dit artikel