Politie en Justitie

Belangrijke data en details voor Hoger Beroepzaak Sevinger bekend

ORANJESTAD – Het Openbaar ministerie heeft nieuwe details vrijgegeven over het verloop van de zaak Avastruz, waarin onder andere oud AVP-minister Benny Sevinger terechtstaat. De eerste zitting is op 13 mei om 9 uur ‘s ochtend.

Gedurende de dagen 13 en 14 mei vinden de getuigenverhoren plaats, waarbij vier getuigen worden gehoord. Andere getuigen zijn al ondervraagd door de Rechtbank van Eerste Aanleg. Op 15, 16 en 17 mei staan de beoordeling van de dossiers en de persoonlijke omstandigheden van betrokkenen op het programma.

Een sleutelmoment wordt verwacht op 20 mei, wanneer het Openbaar Ministerie (OM) zijn requisitoir presenteert. De verdediging krijgt in de daaropvolgende dagen de kans voor repliek en dupliek, waarna het laatste woord aan de verdediging wordt gegeven.

Gezien het belang van deze zaak voor de Arubaanse gemeenschap en het juridische proces, benadrukte het OM het belang van aanwezigheid op vooral de eerste dag van het proces. Op deze dag legt het hof ook uit hoe het de procedure gedurende de twee weken wil voortzetten.

Avastruz

De zaak betreft zeven verdachten: Benny Sevinger, Pieter Sussebeek, Carlo Mansur Jr, Maria Leoncita Arends, Ninuska Nuñez, Edgar (Gabby) Werleman, en Curt Harms. De verdachten hebben beroep aangetekend tegen delen van hun vonnis, terwijl het Openbaar Ministerie beroep heeft ingesteld tegen de vonnissen van drie verdachten.

Sevinger werd door de rechtbank in eerste aanleg veroordeeld tot een straf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk, vanwege omkoping en verduistering. Hij had volgens het gerecht gesjoemeld met overheidsterreinen en illegaal verkregen erfpachtrechten. maar hij werd vrijgesproken van oplichting, misbruik van functie en witwassen. Voorts werd Sevinger door de rechter ontzet uit het passief kiesrecht voor de duur van vijf jaar.

Deel dit artikel