Politie en Justitie

Hof verwacht uitspraak in Avestruz-zaak in juli

ORANJESTAD – Na het aanhoren van de persoonlijke omstandigheden van alle zeven verdachten in het hoger beroep van de strafzaak Avestruz op vrijdagochtend, heeft de rechter aangegeven dat de uitspraak niet binnen de gebruikelijke drie weken zal komen

“Gezien de omvang van de zaak heeft hij aangekondigd dat de zaak aan het einde van de volgende week zal worden geschorst en open zal blijven. Dit creëert juridische ruimte om de verplichte drie weken voor het geven van een uitspraak te omzeilen. “De uitspraak wordt begin juli van dit jaar verwacht,” vervolgde de rechter.

Volgende week maandag begint het Openbaar Ministerie met zijn requisitoir, waarna de verdediging haar werk start met repliek en dupliek. Als alles volgens plan verloopt, wordt de zaak woensdag geschorst, zodat de rechter rustig aan de uitspraak kan werken.

Belangrijkste verdacht is oud-AVP-minister Benny Sevinger. Hij werd door de rechtbank in eerste aanleg veroordeeld tot een straf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk, vanwege omkoping en verduistering. 

Sevinger had volgens het gerecht gesjoemeld met overheidsterreinen en illegaal verkregen erfpachtrechten. Maar hij werd vrijgesproken van oplichting, misbruik van functie en witwassen. Voorts werd Sevinger door de rechter ontzet uit het passief kiesrecht voor de duur van vijf jaar.

Deel dit artikel