Politie en Justitie

Lagere schadevergoeding voor voormalig minister Croes 

ORANJESTAD –Voormalig minister Paul Croes moet bijna 163 miljoen florin betalen voor onrechtmatig verkregen voordelen in de zogenaamde Ibis-zaak. Hij zou dit geld verdiend hebben met verduistering en witwassen. Het bedrag is een aanpassing van de oorspronkelijk opgelegde 183 miljoen. Als Croes niet betaalt, kan dit resulteren in een extra gevangenisstraf van achttien maanden bovenop zijn huidige straf.

Croes was minister van Arbeid in het tweede kabinet van Mike Eman. Hij zit voor zijn aandeel in de zaak momenteel vast in de KIA-gevangenis op Aruba.

De lagere schadevergoeding is toegekend omdat de behandeling van de zaak drie jaar heeft geduurd. De verlenging is te wijten aan een reeks beroepsprocedures, waaronder een stap naar de Hoge Raad, zo legde officier van justitie uit.

Het Openbaar Ministerie heeft ook beslag gelegd op het huis van Croes, wat betekent dat het huis als betaling voor de schuld kan dienen als Croes niet in staat is de geldsom op te hoesten. Het is niet bekend of de waarde van het huis voldoende is om het volledige bedrag te dekken.

Deze zaak heeft veel aandacht in de media en van het publiek getrokken, niet in de laatste plaats vanwege de harde aanpak van financiële misdrijven door de overheid en de consequenties voor betrokken individuen.

Deel dit artikel