Natuur & Milieu

Student Fontys geeft afval een tweede leven als souvenirs op Aruba

Foto Jip Bost - bron.fontys.nl

ORANJESTAD – Jip Bost, een student Industrieel Product Ontwerpen aan Fontys in Venlo, heeft een creatieve oplossing gevonden voor het afvalprobleem op Aruba. Zo meldt BRON, een onafhankelijk nieuwsmedium van en voor Fontys Hogescholen.

Tijdens haar afstudeerstage werkt ze aan een project waarbij afvalmaterialen worden omgezet in duurzame souvenirs. Dit initiatief biedt niet alleen een oplossing voor de afvalproblematiek op het eiland, maar kan ook economische voordelen opleveren door lokaal geproduceerde producten te verkopen.

Aruba kampt met een groot afvalprobleem, mede doordat afvalscheiding en recycling bijna niet voorkomen. “In Nederland is afvalscheiding en recycling de norm, maar hier wordt alles op een hoop gegooid,” legt Jip uit. Het enige wat gerecycled wordt, zijn lokale bierflesjes die terug naar de brouwerij gaan.

Jip is in februari naar Aruba vertrokken voor een stage bij de Foundation International Design Academy, een nieuwe opleiding speciaal voor jonge Arubanen die geïnteresseerd zijn in de creatieve sector. Hier leert ze hoe afvalproducten op een innovatieve manier kunnen worden hergebruikt voordat ze als afval worden afgeschreven.

Het project is momenteel nog in de onderzoeksfase, waarbij wordt onderzocht welke materialen het beste kunnen worden gebruikt voor het maken van souvenirs zoals magneten, sleutelhangers, mokken en meer. “We kijken naar mogelijkheden met glas en petflessen, en hoe deze materialen verwerkt kunnen worden tot nieuwe producten,” zegt Jip.

Deze benadering niet alleen helpt bij het verminderen van afval op het eiland, maar creëert ook werkgelegenheid en leermogelijkheden voor de lokale jeugd. Vanaf september zullen de nieuwe leerlingen van de Academy worden ingezet bij het maken van de souvenirs, waarbij ze leren hoe ze duurzaam en visueel aantrekkelijk producten kunnen produceren.

Jip is van plan om na haar afstuderen terug te keren naar Aruba om het project verder te ontwikkelen. Ze wil de helft van het jaar in Maastricht blijven en de andere helft op Aruba doorbrengen, waar ze blijft werken aan dit belangrijke initiatief. “Elke kleine bijdrage helpt,” benadrukt ze, vastberaden om een positieve verandering teweeg te brengen in de manier waarop Aruba omgaat met haar afval.

Deel dit artikel