Toerisme

Toerisme 2023 in de lift op Aruba

ORANJESTAD – Het toerisme op Aruba heeft in 2023 een aanzienlijke groei doorgemaakt. Uit een recent onderzoekk van de Aruba Tourism Authority onder bijna 2.500 cruisepassagiers blijkt dat het gemiddelde bestedingspatroon per persoon is gestegen tot bijna 173 dollar.

De meerderheid van de ondervraagde cruisepassagiers (72 procent) verbleef tussen één en zes uur op het eiland. Opvallend is dat dertig procent van deze bezoekers een jaarlijks huishoudinkomen van meer dan 100,000 dollar heeft, waarvan zes procent zelfs boven 200,000 dollar verdient. Deze cijfers wijzen op een stijgende trend van welvarendere toeristen die Aruba bezoeken.

Naast de groei in het cruisetoerisme, heeft Aruba in april ook een toename van bijna twintig procent in stayover bezoekers genoteerd ten opzichte van april vorig jaar. Het eiland ontving in totaal ruim 120.000 stayover-toeristen, vergeleken met 110.000 in dezelfde periode vorig jaar.

Het gemiddelde bestedingspatroon van stayover-bezoekers, gemeten via Visa-creditcard uitgaven, bereikte in 2023 een bedrag van 690 dollar per kaarthouder, een stijging van bijna veertien procent ten opzichte van 2022.

In april kwam bijna 83 procent van de stayover-bezoekers uit Noord-Amerika, bijna vijf procent uit Europa, ruim tien procent uit Latijns-Amerika en meer dan twee procent uit andere delen van de wereld. Wat betreft accommodaties verbleef bijna dertig procent van de toeristen in Europese Plan hotels, ruim vijftien procent in All-Inclusive hotels, ongeveer 24 procent in timeshares, en bijna 34 procent in short-term vacation rentals.

De Arubaanse toeristen organisatie wil dat de toerisme-inkomsten proportioneel meer gaat groeien dan het volume van bezoekers. De focus ligt volgens ATA op een duurzame aanpak waarbij de draagkracht van het eiland nauwlettend in de gaten wordt gehouden. De bezettingsgraad van short-term vacation rentals steeg in april met negen procentpunten ten opzichte van april 2023, en genereerde een inkomensgroei van bijna 27 procent.

Deel dit artikel