Dieren

Wereldbijendag 2024 ook op Aruba

ORANJESTAD – Op 20 mei viert ook Aruba Wereldbijendag. Deze dag benadrukt de belangrijke rol van bijen en andere bestuivers in het gezond houden van mens en planeet. Dit jaar staat de dag in het teken van jongeren en hun cruciale rol in het behoud van bijen.

Bijen en andere bestuivers hebben het zwaar door menselijke activiteiten. Habitatverlies, pesticidengebruik en klimaatverandering bedreigen hun voortbestaan. Wereldbijendag 2024, met het thema ‘Bij betrokken bij de jeugd’, wil de jeugd motiveren om bij te dragen aan de oplossing van deze problemen.

Jongeren kunnen een verschil maken door meer te leren over bijen. Boeken lezen en websites bezoeken helpt om hun levenscyclus, rol in het ecosysteem en uitdagingen te begrijpen. Bijen zijn essentieel voor de bestuiving van fruit-, groente- en bloemplanten.

Het planten van lokale flora biedt bijen de nodige voedselbronnen. Planten zoals watapana, kokospalm en palo di boonchi trekken bijen aan. Door een verscheidenheid aan planten te kiezen die in verschillende seizoenen bloeien, wordt een constante voedselbron gecreëerd.

Ook kunnen jongeren deelnemen aan natuurbehoudsprojecten. Lokale organisaties zoals Aruba Bee Haven organiseren activiteiten om het bewustzijn over bijen te vergroten. Rondleidingen door honingproducenten en imkers bieden praktische kennis. Jongeren kunnen hun ouders of school vragen om meer te leren over bijenteelt.

Het delen van kennis is ook belangrijk. Als jongeren nieuwe dingen leren over bijen, kunnen ze deze informatie delen met vrienden en familie. Scholen kunnen bijenteelt en bijentoerisme promoten om de interesse in de natuur te vergroten en een gezonde levensstijl te bevorderen.

Het betrekken van jongeren bij bijenteelt biedt diverse voordelen. Ze krijgen toegang tot inkomensmogelijkheden met minimale investering. Bijenteelt stimuleert ook ondernemerschap en de kennisoverdracht tussen generaties verkleint de kloof tussen nieuwe en ervaren imkers. Investeren in jeugdinitiatieven bevordert innovatie en technologische vooruitgang.

Deel dit artikel