Onderwijs

Studeren in Nederland: kansen en uitdagingen voor Arubaanse studenten

ORANJESTAD – Veel Arubaanse studenten kiezen ervoor om hun studie in Nederland voort te zetten. Dit biedt talloze kansen, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Faisal Lobato de Mesquita, een 22-jarige student psychologie aan de Hogeschool Leiden, deelt zijn ervaringen met 24ora.

Faisal woont in Den Haag, slechts een korte afstand van zijn school. Hij vertelt enthousiast over de goede gesprekken die hij heeft gehad met vertegenwoordigers van de Eerste Kamer over de ervaringen van Arubaanse studenten in Nederland.

“Mijn studie gaat goed,” zegt Faisal. “Maar net als andere studenten ervaar ik ook veel ‘struggles’ zoals heimwee, cultuurshock en taalbarrières. Dit zijn veelvoorkomende problemen waar veel studenten mee te maken hebben tijdens hun studie.”

Volgens Faisal is er geen simpele oplossing voor deze problemen. “De oplossing moet van beide kanten komen, zowel van de regeringen van Aruba en Nederland als van de studenten zelf,” benadrukt hij. Hij stelt voor om ontmoetingen te organiseren tussen studenten en regeringen van de landen binnen het Koninkrijk om mogelijke oplossingen te verkennen.

Faisal prijst het werk van het Arubahuis, de instantie die verantwoordelijk is voor Arubaanse studenten in Nederland. “Ze doen goed werk, maar er is altijd ruimte voor verbetering,” zegt hij. Hij heeft ook een goede band met zijn mentor van het eerste studiejaar, wat hem enorm heeft geholpen.

Aan toekomstige studenten die overwegen naar Nederland te komen, geeft Faisal het volgende advies: “Zoek zoveel mogelijk informatie, bouw een netwerk op. Als je problemen hebt, praat erover, zoek steun en bereid jezelf goed voor voordat je naar Nederland komt, want het is niet gemakkelijk.”

De ervaringen van Faisal benadrukken zowel de uitdagingen als de mogelijkheden die studeren in Nederland biedt voor Arubaanse studenten. Het is een mix van persoonlijke groei en het overwinnen van obstakels, waarbij steun van zowel thuis als in Nederland essentieel is.

Deel dit artikel