Economie

WEB Aruba krijgt er tijdelijk een energiecentrale bij

ORANJESTAD – Het elektriciteitsbedrijf van Aruba, WEB Aruba, heeft een contract getekend met het Nederlandse bedrijf Bredenoord voor de installatie van een tijdelijke energiecentrale van twintig megawatt. Deze stap is genomen om te voldoen aan de groeiende vraag naar elektriciteit en om als back-up te dienen tijdens het verplichte onderhoud van de bestaande RECIP-motoren.

De nieuwe mobiele centrale bestaat uit achttien containers van twintig voet, elk met generatoren van 850 kW en Cummins-motoren. Deze installatie zal twee jaar operationeel zijn op het eiland. De installatie van de motoren begint eind juli en de centrale is naar verwachting in augustus operationeel. Het huurcontract voor de centrale kost ongeveer vijf miljoen dollar voor twee jaar, met bijkomende dieselkosten van ruim elf miljoen dollar. De kosten voor het onderhoud van de systemen worden geschat op bijna 6,5 miljoen florin.

Reden voor de Installatie

De economische groei, samen met een toename van het toerisme en bouwprojecten, en de impact van klimaatverandering hebben geleid tot een toegenomen vraag naar energie. Alfredo Koolman, CEO van WEB Aruba NV, benadrukte tijdens de ondertekeningsceremonie dat betrouwbare gegevens en professionele analyses essentieel zijn voor het plannen van energievoorzieningen. Sinds mei 2023 is er een aanzienlijke stijging in de energievraag waargenomen. Naar verwachting zal de piekvraag in september en oktober tussen de 165 en 170 MW liggen, een stijging ten opzichte van de 155 MW in 2023.

WEB Aruba zegt te werken aan zowel korte- als langetermijnoplossingen om de energievoorziening veilig te stellen. Op korte termijn zal de nieuwe tijdelijke centrale helpen om voldoende energie te leveren tijdens de warme maanden. Daarnaast werkt WEB aan de installatie van batterijen in Balashi voor energieopslag en de uitbreiding van de bestaande RECIP 3-centrale met twee extra motoren. Op lange termijn is de uitbreiding van hernieuwbare energie op Aruba cruciaal, aldus het bedrijf.

Deel dit artikel