Sport en vrije tijd

Dubbelslag windsurfster Sarah-Quita Offringa in Gran Canaria

Sarah-Quita Offringa wint in Gran Canaria op zowel het onderdeel wave als slalom X. Foto: PWA / John Carter

POZO IZQUIERDO – De Arubaanse Sarah-Quita Offringa heeft in Gran Canaria op zowel op het onderdeel Wave als Slalom X gewonnen. De ondertussen alweer 22-voudig wereldkampioene liet geen spaan heel van haar concurrenten.

Op het onderdeel wave werd Offringa de afgelopen vijf jaar wereldkampioen. In 2020 en 2021 werd er niet gevaren. In het Spaanse Pozo Izquierdo moest Offringa op jacht naar een nieuwe titel. Dit lukte. Vanaf dag één liet de Arubaanse zien dat zij nog steeds de beste van de wereld lijkt te zijn. Met onder andere een ‘pushloop’, ‘backloop’ en een ‘forward loop’ liet zij het beste zien wat ze in zich had.

Offringa kon met twee titels op zak tevreden terug kijken op het evenement: ,,Vooraf dacht ik nog: ‘waarom zou ik aan twee elementen hier mee doen’. Pozo is een heftige plek om te windsurfen. De condities hier vind ik spannend. In het verleden werd ik vaak tweede. Ik denk dat ik na deze week een soort angst heb overwonnen.”

Sarah-Quita Offringa juicht na één van haar overwinningen. Foto: PWA / Joe Carter

Nieuw onderdeel Slalom X

Waar Offringa op dinsdag al het onderdeel wave won, probeerde zij ook bij de Slalom X de winst te pakken. Het nieuwe onderdeel Slalom X stond afgelopen weekend voor het eerst op het programma. Het spectaculaire onderdeel lijkt op het oude Slalom. Twee extra hindernissen zorgen ervoor dat de deelnemers extra alert moeten zijn. Zo moeten zij een sprong over een touw in het water maken. Ook moeten de windsurfers door een zogenoemde chicane varen. Dit is een klein rak, waarbij de surfers voordewind varen. Een tweetal kort gijpen is dan vaak noodzakelijk. De kans op fouten bij deze twee extra onderdelen is groter. Met veel wind, maken deze toevoegingen het extra spectaculair voor de toeschouwers.

,,Slalom X is erg risicovol door de sprong. Ik hou van springen. Maar tijdens de slalom heb je een langere fin en je gaat hard. Achteraf vond ik het heel leuk”, aldus Offringa.

Het parcours van het nieuwe onderdeel Slalom X. Foto: PWA / Joe Carter

Heer en meester

Ook bij de Slalom X werd Offringa gekroond tot de beste surfster van de vloot. De snelheid, techniek en taktiek die de 33-jarige windsurfster liet zien, kon niet verbeterd worden. Met grote voorsprong eindigde Offringa voor de Britse Jenna Gibson en de Franse Marion Mortefon.

Door de dubbele overwinning zou Offringa dit jaar meerdere wereldtitels kunnen verzamelen. De windsurfster zegt er het volgende over: ,,Mijn doel dit jaar is om wereldkampioen wave te worden. Ook zou ik dit graag willen op de onderdelen freestyle en slalom X. Windfoilen heb ik op dit moment een beetje achterwege gelaten.”

Sarha-Quita Offringa wint op het onderdeel wave en Slalom X. Foto: PWA / Joe Carter

Bekijk hier meer sportnieuws

Deel dit artikel