Nieuws op Aruba

Regering zint op oplossing voor duizenden illegalen

ORANJESTAD – De regering werkt aan plannen om de status van de bijna twintigduizend illegalen op Aruba, te legaliseren. Daarbij wordt ruimhartig amnestiebeleid niet uitgesloten.

,,Aruba kan niet nog meer mensen bergen die illegaal op het eiland verblijven. We hebben de handen al vol met degenen die er al zijn en moeten dat probleem eerst oplossen.” Dat zei minister-president Evelyn Wever-Croes naar aanleiding van de heropening van de grenzen tussen Venezuela en Colombia. Dit weekend wees de regering een verzoek af om de grenzen met Venezuela weer te openen.

Nu Venezolanen weer naar Colombia kunnen, kunnen ze daarvandaan makkelijk een vliegtuig naar Aruba nemen. Bekend is dat er meer dan vijftienduizend Venezolanen op Aruba zijn, zonder geldige verblijfsstatus. De meeste van hen zijn als toerist naar het eiland gekomen, maar zijn nooit meer vertrokken. 

In afwachting van de ontwikkeling van beleid, krijgen bedrijven geen toestemming om personeel te werven in het buitenland. Volgens minister Glenbert Croes van Arbeid, moeten ze eerst op zoek naar legale inwoners van Aruba om vacatures in te vullen. Als die niet te vinden zijn, mogen ze werven onder illegalen. Dat laatste was jarenlang geen optie, omdat aspirant werknemers de beslissing op de aanvraag van een eerste werkvergunning in het buitenland moesten afwachten. 

Deel dit artikel