Nieuws op Aruba

Benzinerecord op Aruba: ‘Geld gaat op aan de pomp of in de supermarkt’

Foto - Sharina Henriquez/Caribisch Netwerk

Door Caribisch Netwerk | Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Nooit eerder betaalden Arubanen zoveel voor benzine: meer dan 3 gulden per liter. De bekendmaking van de hogere prijzen gisteravond, zorgden meteen voor lange rijen bij tankstations op het eiland. “Het is triest, want je kunt hier niets aan doen”, reageert pompbediende Sivano Civardi. “Wij gaan hier zelf niet over.”

Het is iets over half negen ‘s avonds; nog een paar laatste uren voordat de prijsverhoging ingaat. De pompbediende heeft in een korte tijd al meer dan 500 auto’s getankt bij de pomp in Santa Cruz. “Ik denk dat het wel duizend worden.”

De literprijs is vanaf woensdag 3,212 gulden. Klanten reageren gefrustreerd, vertelt hij. “Het is heel moeilijk voor hen. Of het geld gaat op aan de pomp of in de supermarkt. Het leven hier is nu heel duur.”

Inwoner Luis Rasmijn heeft net zijn pick-up volgetankt. “Ik verdien een goed salaris. Ik zit, zeg maar, in het middenhoog-kader (bovenmodaal). Nu moet ik doen alsof ik klein-kader ben. Ik heb vooral te doen met de minimumloners. Zelfs als je 4.000 per maand verdient met twee kinderen, dan kom je niet meer uit op Aruba. Alle prijzen gaan omhoog, want álles is verbonden aan de brandstofprijs.”

Oorlog in Oekraïne
De brandstofprijzen zijn sinds de oorlog in Oekraïne aan het stijgen, net als in de rest van de wereld. In april brak Aruba al een record toen een liter benzine 30 cent duurder werd en diesel bijna 48 cent. Diesel (+1,3 cent) stijgt deze maand amper, maar de benzineprijs (+32,2 cent) zet dus wel weer een nieuw record.

Of Rasmijn geen compensatie van de regering verwacht voor het dure leven? “Waarvan moeten ze dat betalen? Kijk, elke regering hier heeft sinds onze status aparte Aruba uitgebuit. Nederland zat stil, maar zegt nu: genoeg met jullie, ik wil je terug op je knieën.”

“Of dat eerlijk is? We weten allemaal uit de geschiedenis wie de beste handelaar is. Kijk maar naar de Gouden Eeuw, de pruikentijd. Maar het kan ook niet zo van: ik wil los van je, maar je moet mij wel met alles helpen.”

‘Water en stroom niet duurder, eerst bezuinigen’

Evelyn Wever-Croes, premier Aruba

Veel mensen vragen zich verder af of het Arubaanse kabinet – noodgedwongen – nu wel groen licht moet geven voor hogere water- en stroomtarieven.

“Nee”, zegt premier Evelyn Wever-Croes, “nog niet.” Water- en energieproducent WEB en stroomdistributeur Elmar hebben het kabinet wel gevraagd of ze hun prijzen mogen verhogen. “Maar we hebben geantwoord dat we eerst bezuinigingen willen zien in de bedrijven. Zodat iedereen solidair is voordat we de prijzen verhogen.”

De bedrijven zijn namelijk een van de best betalende werkgevers op Aruba. De hoge salarissen zijn al lang een doorn in het oog van niet alleen deze, maar ook vorige regeringen.

Aruba mag niet lenen voor compensatie brandstof 
Compensatie voor de hoge brandstofprijzen heeft het kabinet Wever-Croes wel in overweging. Maar de regering heeft er nu geen geld voor en zou dan bij Nederland moeten lenen. “We hebben helaas een niet al te positief advies ontvangen van het College Aruba Financieel Toezicht (Caft) om dit te doen. Dat is dus het probleem, maar we geven nog niet op.”

Caft, het toezichtsorgaan op de overheidsfinanciën, wil dat Aruba eerst zelf nog meer bezuinigd. Het kabinet krijgt kritiek, omdat er een scherpe stijging te zien is in de kosten die de overheid maakt voor goederen en diensten.

Deel dit artikel