Aruba

Centrale Bank Aruba in de mist met accountants

Centrale Bank Aruba – foto Caribisch Netwerk – Ariën Rasmijn

De door KPMG voorgestelde accountant Sanjay Agarwal mag gewoon de jaarrekeningen controleren van Ennia Caribe Holding en Banco di Caribe op Aruba.  Dat heeft het Gemeenschappelijk Hof van Justitie bepaald. De Centrale Bank trok eind 2015 de tekenbevoegdheid van hem in. Agarwal zou de jaarrekeningen gaan controleren van de Arubaanse verzekeraar Ennia en de Banco di Caribe, dat eigendom is van Ennia. Het gerechtshof vindt de intrekkingen niet goed onderbouwd, omdat de Centrale Bank geen belangenverstrengeling heeft aangetoond. Ook de schijn ervan is niet vast komen te staan.

De Centrale Bank trok in 2015 ook de bevoegdheid van andere partners van KPMG Aruba in om de verklaring bij de jaarrekeningen van Ennia en Banco di Caribe te ondertekenen. Maar die intrekking stond in deze procedures niet ter discussie.

De Centrale Bank vindt dat Agarwal, te nauwe banden onderhoudt met de controlecliënten. Nadat de Bank het bezwaar van KPMG tegen de intrekking had afgewezen, kreeg het accountantskantoor gelijk van het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba. In Hoger Beroep bevestigt het Gemeenschappelijk Hof van Justitie die uitspraak.

In de ogen van het Hof heeft de Centrale Bank niet aannemelijk gemaakt dat de KPMG-partners een zakelijk belang delen met Ennia en daardoor de resultaten van de opdracht voor Ennia en Banco di Caribe kunnen beïnvloeden.

Deel dit artikel